Ders Özetleri Uygulamasına Hoş Geldiniz

Ücretsiz kayıt olarak tüm ders notlarına erişebilirsiniz.

veya Kayıt ol

FİNAL İngilizce 1 Final Ders Notu


Editör

Administrator
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2020
Mesajlar
248
Tepkime puanı
13
Puanları
18
ÜNİTE - 6 : NEIGHBORHOODS



There’s ………. (………. var.) à “is” yardımcı fiili olduğuna göre tekil bir cümle yapısıdır.

There are ………. (………. var.) à “are” yardımcı fiili olduğuna göre çoğul bir cümle yapısıdır.



There’s (there is) + a / an + tekil isim There are + çoğul isim (-s)



There’s a supermarket in our neighborhood. There are supermarkets in our neighborhood.

(Muhitimizde bir süpermarket vardır.) (Muhitimizde süpermarketler vardır.)



Nicelik Belirten Kelimeler (Quantifiers)



a couple of : birkaç

* There are a couple of small stores. (Birkaç tane ufak mağaza var.)



a lot of : çok

* There are a lot of supermarkets near here. (Buraya yakın birden fazla süpermarket var.)



some : biraz & birkaç (çok değil, az da değil)

* There are some nice stores in Kızılay. (Kızılay’da birkaç hoş mağaza var.)



no : hiç (olumsuz anlam verir, ama olumlu cümle yapısında kullanılır -yani olumsuzluk için yeniden not kelimesine gerek yoktur.) (tekil & çoğul ile beraber kullanmak mümkün.)



* There is no stadium here. (Burada hiç stadyum yok.)



There’s a park. (Bir park var.)

There’s no mall. (Hiç alışveriş merkezi yok.)

There are a lot of restaurants. (Çok fazla restoran var.)

There are some outdoor cafes. (Birkaç cafe var.)

There are a couple of movie theaters. (Birkaç sinema salonu var.)

There are no clubs. (Hiç kulüp yok.)





SIFATLAR



İngilizce’de sıfatlar çoğu zaman isimlerden önce gelirler



* a beautiful park (hoş bir park)

(a park beautiful)



There’s a small park. (Küçük bir park var.)

There’s a beautiful pool. (Güzel bir havuz var.)

There’s a new restaurant. (Yeni bir restoran var.)

There are some expensive stores. (Birkaç pahalı mağaza var.)











Ünitede Mutlaka Bilinmesi Gereken Kelimeler



apartment building : apartman binası

club : kulüp

supermarket : süpermarket

restaurant : restoran

cafe : kafe

stadium : stadyum

movie theater : sinema salonu

fast-food places : fast-food yapan yerler

park : park

museum : müze

post office : postane

store : mağaza

swimming pool : yüzme havuzu (yalnızca pool şeklinde de geçebilir.)



SAATİ SORMAK



What time is it? : Saat kaç?



11 : 00 à It’s eleven (o’clock).

11 : 15 à It’s quarter after eleven. / It’s eleven-fifteen.

11 : 30 à It’s eleven-thirthy.

11 : 45 à It’s quarter to twelve. / It’s eleven-forty-five.

11 : 05 à It’s five after eleven. / It’s eleven-fifty-five.

11 : 55 à It’s five to twelve. / It’s eleven-fifty-five.

12 : 00 à It’s twelve (o’clock). / It’s noon.

00 : 00 à It’s twelve (o’clock). / It’s midnight.



p.m. : öğlen 12’den sonraki saatler için kullanılır. örnek : 10 p.m. (akşam 10)

a.m. : öğlen 12’den önceki saatler için kullanılır. örnek : 10 a.m. (sabah 10)



after : geçe

to : kala, var



Bir Olayın Saatini Sorma ve Söyleme



What time is it? Saat kaç?)

à It’s 6:30. (Altı buçuk.)



What time does the concert start? (Konser ne zaman başlar?)

à It starts at 9 o’clock. (Dokuzda başlar.)



What time do supermarkets close? (Saat kaçta süpermarketler kapatır?)

à (At) about 10:00 p.m. (Akşam 10 civarında.)



What time do you go out at night? (Saat kaçta gece dışarı çıkarsın?)

à Usually around 8:00 or 8:30. (Genellikle sekiz - sekiz buçuk civarı.)



Let’s ile Öneride Bulunma (Let’s + Fiil)

Let’s kelimesi her zaman cümlenin başında bulunur ve hemen arkasından gelen fiil kesinlikle yalın haldedir. Anlamı “hadi”dir.



Let’s go. à Hadi gidelim.

Let’s meet at 6:45. à (Hadi) 6:45’te buluşalım.



ME TOO & ME NEITHER

İki ifade de “Ben de” anlamına gelir. Fakat aralarındaki fark, “Me too” ifadesinin olumlu bir cümleye cevaben, Me neither ifadesinin ise olumsuz bir cümleye cevaben kullanılmasıdır.



A : I’m starving. (Açlıktan ölüyorum.)

B : Me too. (Ben de.)



A : I’m not hungry. (Aç değilim.)

B : Me neither. (Ben de.)



RIGHT : DOĞRU; HAKLISIN (Biri ile aynı fikirde olduğumuzda kullanırız.)



A : There are some great restaurants around here. (Buralarda birkaç tane iyi restoran var.)

B : Right. But they’re expensive. (Haklısın. Fakat pahalılar.)



I KNOW : BİLİYORUM (Biri ile aynı fikirde olduğumuzda kullanırız.)



There are some great restaurants around here. (Buralarda birkaç tane iyi restoran var.)

Yeah, I know. (Evet, biliyorum.)



PREPOSITIONS (EDATLAR)



günlerden önce ON à on Sundays, on Mondays, ...

haftasonu kelimesinden önce ON à on the weekends

günün bölümlerinden önce IN à in the mornings, in the afternoons, in the evenings

gece kelimesinden önce AT à at nights

saatlerden önce AT à at 6 o’clock



between ... and ... : ... ve ... arasında

à between Monday and Wednesday : Pazartesi ve Çarşamba arasında

à between 6 o’clock and 10 o’clock : Saat 6 ve 12 arasında



from ... to ... : ...den ...e kadar

à from Saturday to Sunday : Cumartesiden pazara kadar

à from 6:00 to 10:00. : saat 6’dan 10’a kadar



through : boyunca, ...den ...e kadar

à The store is open Monday through Saturday. (Mağaza Pazartesiden Cumartesiye açık.)



Soru : The theatre is open from Monday ..... Friday.

a) from b) through c) to d) and e) between

Cevap : C

ÜNİTE - 7 : OUT AND ABOUT



Şimdiki Zaman (Present Continuous Tense) (Türkçe’deki -yor ekidir.)



Konuşma anında veya o ana yakın bir zamanda yapılan eylemleri anlatmak için kullanılır. Fiilin -yor ekini elde etmek için am / is / are kelimelerinden yararlanırız ve arkasından gelen fiile de -ing eki ekleriz.



(+) Olumlu Cümle Yapısı



Özne + am / is / are + Fiil + (-ing) + Nesne



* I’m studying English right now. (Şu anda İngilizce çalışıyorum.)

(Am / is / are fiillerinin kurallarını hatırlamıyorsanız 1. üniteye yeniden bakın.)



(-) Olumsuz Cümle Yapısı



Özne + am / is / are + NOT + Fiil + (-ing) + Nesne



* He’s not playing basketball right now. (Şu anda basketbol oynamıyor.)



Yes / No Soruları



Am / Is / Are + Özne + Fiil + (-ing) + Nesne ?



A : Are you working today? (Bugün çalışıyor musun?)

B : Yes, I am. / No, I’m not. (Evet. / Hayır.)



A : Is she cleaning the house right now? (Şu anda evi temizliyor mu?)

B : Yes, she is. / No, she’s not. (Evet. / Hayır.)



* Bu zamanda Yes / No sorularına verilen kısa yanıtlar “Am / Is / Are” konusu ile ilgili verilen kısa yanıtlar ile aynıdır. (Ünite - 1)



(?) Soru Kelimeleri



Soru kelimesi + am / is / are + Özne + Fiil + (-ing) + Nesne?

What are you doing?



A : What are you doing? (Ne yapıyorsun?)

B : I’m checking my e-postas. (E-postalarımı kontrol ediyorum.)



check : kontrol etmek à check + ing = checking

Olumlu Cümle Örnekleri



I’m calling from home. (Ben evden arıyorum.)

You’re working today. (Sen bugün çalışıyorsun.)

She’s skiing with a friend. (O, arkadaşları ile kayak yapıyor.)

He’s having fun. (O, eğleniyor.)

It’s raining right now. (Şu anda yağmur yağıyor.)

We’re swimming in the ocean. (Biz okyanusta yüzüyoruz.)

They’re playing tennis. (Onlar tenis oynuyorlar.)



Olumsuz Cümle Örnekleri



I’m not calling from home. (Ben evden aramıyorum.)

You’re not working today. (Sen bugün çalışmıyorsun.)

She’s not skiing with a friend. (O, arkadaşı ile kayak yapmıyor.)

He’s not having fun. (O, eğlenmiyor.)

It’s not raining right now. (Şu anda yağmur yağmıyor.)

We’re not swimming in the ocean. (Biz okyanusta yüzmüyoruz.)

They’re not playing tennis. (Onlar tenis oynamıyorlar.)



Soru Cümlesi Örnekleri



Am I calling from home? (Evden arıyor mahenk?)

Are you working today? (Bugün çalışıyor musun?)

Is she skiing with a friend? (O, arkadaşı ile kayak yapıyor mu?)

Is he having fun? (O, eğleniyor mu?)

Is it raining right now? (Şu anda yağmur yağıyor mu?)

Are we swimming in the ocean? (Biz okyanusta yüzüyor muyuz?)

Are they playing tennis? (Onlar tenis oynuyorlar mı?



Time Expressions



now : şimdi

right now : şu anda

today : bugün

this morning : bu sabah

this week : bu hafta

this month : bu ay

this year : bu yıl

this semester : bu yarıyıl

this season : bu mevsim, bu sezon

these days : bugünlerde



WHAT’S THE WEATHER LIKE? (HAVA NASIL?)

weather : hava



Mevsim adlarından önce IN edatı kullanılır.



in the winter : kışın, kış mevsiminde

in the summer : yazın, yaz mevsiminde

in the spring : ilkbahar mevsiminde

in the autumn : sonbahar mevsiminde

(in the fall) à autumn ve fall kelimeleri eş anlamlıdır.



Weather Conditions : Hava Durumu



It’s hot. à Hava sıcak.

It’s sunny. à Hava güneşli.

It’s cold. à Hava soğuk.

It’s windy. à Hava rüzgarlı.

It’s snowy. à Hava karlı.

It’s warm. à Hava ılık.

It’s rainy. à Hava yağmlinku.

It’s cool. à Hava serin.

It’s humid. à Hava nemli.

It’s cloudy. à Hava bulutlu.



It’s raining. à Yağmur yağıyor.

It’s snowing. à Kar yağıyor.



(Bilindiği üzere “it” öznesi hayvanlar veya cansız varlıklar için kullanılır. Bu cümlelerdeki “it” “hava” kelimesi anlamına gelir. Burada amaç asıl hava anlamına gelen the weather kelimesini yeniden yeniden kullanmamaktır.



SPORTS AND EXERCISE (SPOR VE EGZERSİZ) (play / do / go)



* play (oynamak) * go (gitmek)

play+basketball (basketbol oynamak) go+running (koşuya gitmek)

football (futbol oynamak) biking (bisiklet binmeye gitmek)

volleyball (voleybol oynamak) bowling (bovlinge gitmek)

hiking (doğa yürüyüşüne gitmek)

* do (yapmak) skiing (kayak yapmaya gitmek)

do +aerobics(aerobik yapmak)

karate (karate yapmak)

weight training (ağırlık çalışmak)



THAT’S + SIFAT yapısı

Duyduğumuz bir habere gösterdiğimiz reaksiyonyi belli etmek için kullanırız.



İyi haberler için :



That’s good. à Bu iyi.

That’s great. à Bu harika.

That’s nice. à Bu hoş.

That’s interesting. à Bu enteresan / ilginç.

That’s cool. à Bu havalı / çarpıcı.

That’s wonderful. à Bu görkemli.



Kötü haberler için :



That’s too bad. à Bu çok kötü. (too = çok, aşırı)

That’s terrible. à Bu berbat.



Örnek Cümle



A : I’m here for a week. (Bir haftalığına buradayım.)

B : That’s great! (Bu harika!)



ÜNİTE - 8 : SHOPPING (ALIŞVERİŞ)



like (beğenmek) à I like casual clothes.(Günlük/Rahat kıyafetler severim.)

want (istemek) à We want coffee. (Kahve isteriz.)

need (ihtiyaç duymak) à He needs a computer. (Bir bilgisayara ihtiyaç duyar.)



Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere beğendiğimiz (like), istediğimiz (want) ve ihtiyaç duyduğumuz (need) nesneler hemen bu fiillerin arkasından getirilir. (casual clothes, coffee, computer gibi nesneler...)



Ancak bu fiillerden sonra gelen ikinci bir fiil varsa, o zaman iki fiil arasına to (-mek, -mak) getirilir. Bu kullanıma infinitive adı verilir. Özneye göre (I, He, She, vs.) veya zamana göre (Geniş Zaman, Şimdiki Zaman, vs.) çekimlemeler ilk fiilde yapılır, ikinci fiil ise daima yalın halde bulunur !



like (beğenmek)

want (istemek) + TO + FİİL(yalın)

need (ihtiyaç duymak)



I like to wear casual clothes. (Rahat kıyafetler giymek isterim.)

We want to drink coffee. (Kahve içmek istiyoruz.)

He needs to buy a computer. (Bir bilgisayar satın almaya ihtiyaç duyar.)



NOT : Bu fiiller katiyen Şimdiki Zaman ile çekimlenmez. Yani hiçbir zaman -ing eki almazlar. (I’m wanting à I want)



Örnek Soru :



I’m going to prepare the dinner. What do you want .........?



a) eat b) to eating c) to eat d) eating e) are eating



Cevap : C

Çözüm : “Akşam yemeğini hazırlayacağım. Ne .......... istersin?” Boşluğa getirilmesi gereken “yemek” yani “eat” fiilidir. Ancak bu fiilin nasıl çekimlenmesi gerektiğini bir önceki fiilin want fiili olduğundan anlarız. “want” fiilinden sonra gelen diğer bir fiil öncesinde her zaman TO alır. Yani yapının want to eat biçiminde olması gerektiği için doğru yanıt C’dir. Bu arada istisnalar olsa da, to fiilinden sonra çoğunlukla fiil yalın haldedir. Bu biçimde çalışmanız daha basit olur.







“to” alan diğer bir fiil ise “have to” fiilidir. Ancak bu fiil “have” fiili ile karıştırılmamalıdır.



have : sahip olmak



have to : zorunda olmak (have + to + fiil)

* Gereklilik, Zorunluluktan bahsederken

à I have to work. (Çalışmak zorundayım.)



ITEMS (EŞYALAR) COLORS (RENKLER)



backpack : sırt çantası black : siyah

Baseball cap : beyzbol şapkası blue : mavi

belt : kemer brown : kahverengi

bracelet : bilezik gray : gri

briefcase : evrak çantası green : yeşil

coat : mont, palto orange : turuncu

dress : elbise pink : pembe

hat : şapka, bere red : kırmızı mbe

jacket : ceket white : beyaz

necklace : kolye yellow : sarı

purse : bayan çantası

ring : yüzük

scarf : atkı

shirt : gömlek

skirt : etek

suit : takım elbise

sweater : süveter, kazak

tie : kravat

T-shirt : tişört

umbrella : şemsiye



Aşağıdaki nesnelerin daima çoğul olduklarına dikkat edin. Nedeni çift olarak bulunmalarıdır.



boots : bot(lar)

earrings : küpe(ler)

gloves : eldiven(ler)

jeans : kot pantolon (iki paçası olduğu için)

pants : pantolon (iki paçası olduğu için)

shoes : ayakkabı(lar)

sneakers : spor ayakkabı(lar)

socks : çorap(lar)

Fiyat Sorma



How much : Ne kadar veya Kaç anlamına gelir. Tekil veya çoğul olan bir nesnenin fiyatını sormak için kullanılır. Cevabında $, euro sterlin, tl gibi para birimleri ile fiyat anlatılır.



How much + is + tekil isim ?

How much + are + çoğul isim ?



TEKİL this : bu (yakında) that : şu (uzakta)

this umrella (bu şemsiye) that car (şu araba)

this book (bu İngilizce kitabı) that pen (şu kalem)



ÇOĞUL these : bunlar (yakında) those : şunlar (uzakta)

these books (bu kitaplar) those shoes (şu ayakkabılar)

these sneakers (bu spor ayakkabılar) those gloves (şu eldivenler)



How much is this book? (Bu kitap kaç para?) à It’s $ 2.99.

How much are these sneakers? (Bu spor ayakkabuları ne kadar? à They’re $ 49.99.



Örnek Soru :



Carol : .......... is this umbrella?

John : It’s $ 4.99.



a) How b) How old c) What d) How much e) Much



Cevap : D



Çözüm : Soruda boşluğa gelmesi gereken soru kelimesi sorulmaktadır. A şıkkındaki soru kelimesi Nasıl, B şıkkındaki Kaç yaşında, C şıkkındaki ise Ne soru kelimesidir. E opsiyonundeki esasen bir soru kelimesi değil, çok anlamına gelen bir kelimedir. Soru sözcüğünün “How much?” yani “Fiyatı ne kadar?” olması gerektiğini John’un verdiği yanıta bakarak anlarız. Cevapta $, euro sterlin, tl gibi para birimleri veya sembolleri varsa fiyat sormuş demektir.



















BU KONUDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER BİR HUSUS :

Soru cümlesindeki this ve that kelimeleri yanıtta it kelimesine, soru cümlesindeki these ve those kelimeleri yanıtta they kelimesine dönüşmek zorundadır.



Yani ;



soruda THIS / THAT à yanıtta IT

soruda THESE / THOSE à yanıtta THEY



Jennifer : How much is this scarf? à Soruda this kelimesi var.

Mark : It’s $ 3.25. à Cevapta it kelimesine dönüşür.

(Yani This is $ 3.25. denmez.)



Örnek Soru :



David : How much are these gloves?

B : .......... are ten dollars.



a) This b) They c) These d) Those e) They are



Cevap : B



Fiyat Söyleme



$ 3.99à Three dollars and ninety-nine cents (3 dolar ve 99 cent)

à Three ninety-nine (Üç doksan dokuz)

$ 145 à A hundred and forty-five (dollars) (100 ve 45 dolar)

$ 2.99à Two dollars and ninety-nine cents

à Two-ninety-nine (İki doksan dokuz)

$ 125 à A hundred and twenty-five (dollars) (100 ve 25 dolar)

$ 475 à Four hundred and seventy-five (dollars) (400 ve 75)























Düşünmek için Zaman Kazanma

Düşünmek için zamana ihtiyacımız olduğu zaman kullandığımız ifadelerdir.



Uh : Hmm (düşünme esnasında menfaatilan ses)

Um : Hmm (düşünme esnasında menfaatilan ses)

Well : Hmm, Şey... (düşünme esnasında menfaatilan ses)

Let’s see … (Bakalım, Bir düşünelim.)

Let me think. (Bir düşüneyim.)



A : How much is it? (Fiyatı ne kadar?)

B : Um … Let’s see … It’s $ 55.95. (Hmm... Bir bakalım. 55.95 dolar.)

A : That’s a lot. Let me think … (Bu çok fazla. Bir düşüneyim.)



Konuşma Sırasında Belirli Bir Anlam İfade Eden Sesler

Uh-huh : Evet, Haklısın, Dinliyorum gibi anlamlara gelir.



A : Is it a gift? (Bu bir hediye mi?)

B : Uh-huh. (Hı hı. - Evet.)



Oh : Surprised(şaşırmış), happy(mutlu) ya da angry(kızgın) olduğunuzu gösterir.



A : This bracelet is $ 55.95. (Bu bilezik 55.95 dolar.)

B : Oh. That’s a lot. (Oo, bu çok fazla.)



BECAUSE : ÇÜNKÜ

Sebep belirtmek için “Because” kullanırız. Because iki cümleyi birbirine bağlar.



cümle + Because + cümle



My en çok tercih edilente store is Chang’s, because it has great clothes.

(Benim en çok tercih edilen mağazam Chang’s, zira harika kıyafetler var.)



I like to shop there because it’s cheap.

(Orada alışveriş yapmayı seviyorum zira ucuz.)



Örnek Soru Örnek Soru

A : My en çok tercih edilente store is Chang’s. A : A : Why do you like to shop there?

B : ..........? B : .......... it’s cheap.

A : Because it has great clothes. a) Because b) But c) And d) Then e) This

a) How b) When c) What d) Where e) Why

Cevap A. Why soru kelimesi ile başlayan bir

Cevap E. Because ile başlayan bir cümlenin problemin yanıtı Because ile başlar.

sorusu WHY (neden) soru kelimesidir.



ÜNİTE - 9 : A WIDE WORLD (VAHŞİ YAŞAM)



CAN (-ebilmek)



“Can” olası işler ile ilgili konuşmak için kullanılır. Her özne için aynı biçimdedir, yani değişime uğramaz. Aynı zamanda da yetenek ve kabiliyet anlatmaya da fayda. “Can” kelimesinden sonra kesinlikle bir fiil gelir ve bu fiil ise her zaman yalın haldedir. Hiçbir zaman çekimlenmez.



(+) Olumlu Cümle Yapısı



I

You

We

They + can + fiil + nesne

He

She

It



You can visit millions of places in Istanbul.(İstanbul’da milyonlarca yeri ziyaret edebilirsin.)

He can wait us there. (Bizi orada bekleyebilir.)

We can take a ferry to the island. (Adaya giden feribota binebiliriz.)



take fiili hakkında not :

take : almak

take + vasıta adı : binmek à take a bus : otobüse binmek

à take a taxi : taksiye binmek, vs.



(-) Olumsuz Cümle Yapısı



I

You

We

They + can’t + fiil + nesne

He

She

It



You can’t do anything at this time. (Bu saatte hiçbir şey yapamazsın.)

We can’t take a bus. It’s too late. (Otobüse binemezsin. Çok geç oldu.)

He can’t take a picture in the museum. (Müzede fotoğraf çekemez.)





(?) Yes / No Soruları



I

You

We

Can + They + fiil + nesne ?

He

She

It



A : Can we visit the island? (Adayı ziyaret edebilir miyiz?)

B : Yes, we can. / No, we can’t. (Evet. / Hayır.)



A : Can I buy an umbrella? (Bir şemsiye satın alabilir miyim?)

B : Yes, you can. / No, you can’t. (Evet. / Hayır.)



(?) Soru Kelimeleri





I

You

We

Soru kelimesi + can + They + fiil + nesne ?

He

She

It



Where can we visit in Istanbul? (İstanbul’da nereyi ziyaret edebiliriz?)

What can I do for you? (Senin için ne yapması gerekirim?)

Which languages can you speak? (Hangi dili konuşabilirsin?)



A : What can I do in New York? (New York’ta ne yapması gerekirim?)

B : You can do a million things. (Milyonlarca şey yapabilirsin.)



Yeteneklerimizden, yapabildiklerimizden bahsederken -ebilmek eki olan “can” ifadesini kullanabiliriz.



I’m Turkish. I speak Turkish, and I can speak a little English, but I can’t speak Korean.

(Ben Türküm. Türkçe konuşurum, ve biraz İngilizce konuşabilirim, ancak Kore dilini konuşamam.)



ÖNEMLİ NOT : İngilizce’de Milliyet ve Dil adları çoğunlukla aynıdır. Ülke adları farklıdır.

Turkish : Türk à Turkish : Türkçe à Turkey : Türkiye

Italian : İtalyan à Italian : İtalyanca à Italy : İtalya

SIGHTSEEING (TURİSTİK YERLERİ GEZİP GÖRME)



island : ada pyramid : piramit

ferry : feribot bridge : köprü

castle : kale tower : kule

statue : heykel bus tour : otobüs turu

beach : sahil, plaj



BİR KELİMEYİ AÇIKLAMA (a kind of / kind of like)



a kind of : bir tür, bir çeşit (hangi türden olduğu belirtilir.)

kind of like : gibi bir şey (benzetme yapılır.)



What are sprinkles? (“Sprinkles” nedir?

à They’re a kind of candy. (Onlar bir tür şekerlemedir.)

à They’re kind of like sugar. (Şeker gibi bir şeydir.)



What is “lassi”? (“Lassi” nedir?)

à It’s a kind of drink. (Bir tür içecektir.)

à It’s kind of like a milk shake. (Milk shake gibi bir şeydir.)



What is “a bouzouki”? (“Buzuki” nedir?)

à It’s a kind of musical instrument. (Bir tür müzik aletidir.)

à It’s kind of like a guitar. (Gitar gibi bir şeydir.)



What is “a hanbok”? (“Hanbok” nedir?)

à It’a kind of dress. (Bir tür elbisedir.)



What is “a tortilla”? (“Tortilla” nedir?)

à It’s a kind of bread. (Bir tür ekmektir.)

à It’s kind of like a pyalnıze. (Krep gibi bir şeydir.)



What is “yosenabe”? (“Yosenabe” nedir?)

à It’s a kind of soup. (Bir tür çorbadır.)



LIKE : GİBİ



Örnek vermek için kullanılır.



I like countries like Italy, France. (İtalya, Fransa gibi ülkeleri severim.)



ÜNİTE - 10 : BUSY LIVES (MEŞGUL HAYATLAR)




Geçmiş Zaman (Simple Past)



Geçmişte belli bir zaman diliminde bitmiş olan eylemleri anlatmak için kullanılan zamana geçmiş zaman adı verilir ve geçmiş zamanda fiil ikinci hali ile yazılır. İngilizce’de bir fiili geçmiş zamana göre çekimlemenin iki yolu vardır.

à Eğer fiil derli toplu ise sonuna -ed ekini alır.

à Düzensiz ise fiilin yazımı değişir. Değişen bu fiillerin ezberlenmesi gerekir.



Düzenli Fiiller için Düzensiz Fiiller için



(+) Olumlu Cümle Yapısı (+) Olumlu Cümle Yapısı

Özne + Fiil (-ed) + Nesne Özne + Fiil (2) + Nesne

I watched TV. (Televizyon izledim.) I sold my car. (Arabamı sattım.)

sell : satmak (sold ikinci halde)



(-) Olumsuz Cümle Yapısı (-) Olumsuz Cümle Yapısı

Özne + didn’t + Fiil(1) + Nesne Özne + didn’t + Fiil(1) + Nesne

I didn’t watch TV. (Televizyon izlemedim.) I didn’t sell my car.(Arabamı satmadım.)



* didn’t = did not



(?) Yes / No Soruları (?) Yes / No Soruları

Did + Özne + Fiil(1) + Nesne ? Did + Özne + Fiil(1) + Nesne ?

A : Did you watch TV? (Televizyon izledin mi?)A : Did you sell your car? (Arabanı sattın mı?)

B : Yes, I did. / No, I didn’t. (Evet. / Hayır.) B : Yes, I did. / No, I didn’t. (Evet. / Hayır.)



Görüldüğü üzere, geçmiş zamanda bir olayı anlatırken, fiil derli toplu ise -ed ekinin, düzensiz ise ikinci halinin alınması gereklidir. Bu durumda düzensiz fiiller listesinin ezberlenmesi gerekir. Liste dışında kalan fiiller ise esasen derli topludir ve -ed eki almaları gerekir.



Ë -ed ekinin veya ikinci hallerin alınması yalnızca OLUMLU cümleler için geçerlidir.

Ë OLUMSUZ ve SORU cümlelerinde fiillerin yalın halde kullanıldığına dikkat ediniz.

Ë Geçmiş zamanda DID yardımcı fiili kullanılır. Ancak bu DID yardımcı fiili olumlu cümlede kullanılmaz. Olumsuzda DID NOT yani DIDN’t biçiminde karşımıza çıkar ve soru cümlelerinde de cümle başına DID getirilir.











(?) Soru Kelimesi ile Sorulan Sorular



Soru kelimesi did Özne Fiil(1) ?



Where did you go? (Nereye gittin?)

Who did you go with? (Kiminle gittin?)

What did you do? (Ne yaptın?)

When did you get back? (Ne zaman geri döndün?)



Diyalog Şeklinde Soruların Cevapları :



A : Where did you go? (Nereye gittin?)

B : I went to Hawaii. (Hawaii’ye gittim.)



A : Who did you go with? (Kiminle gittin?)

B : I went with a couple of friends. (Arkadaşlarla gittim.)



A : What did you do? (Ne yaptınız?)

B : We went to the beach. (Sahile gittik.)



A : When did you get back? (Ne zaman döndünüz?)

B : We got back last night. (Geçen gece döndük.)



Zaman Zarfları



yesterday : dün Ë Kısacası; cümle içerisinde,

two days ago : iki gün önce - yesterday

last night : geçen gece - last ...

last Friday : geçen Cuma - ... ago görürsek,

last week : geçen hafta o zaman o cümlenin

last month : geçen ay geçmiş zamanda

last year : geçen yıl çekimlenmesi gerektiğini

last summer : geçen yaz anlamış oluruz.



















Örnek Sorular



A : What did you do last night?

B : I .......... a video game.

a) play b) can play c) played d) playing e) ’m playing



Cevap : C



A : Geçen gece ne yaptın?

B : Video oyunu ..... .



Boşluğa “oynadım” sözcüğünün getirilmesi yani geçmiş zamanda çekimlenmesi gerekir. Sınavda bilmediğiniz kelimeler gelse ve bütün cümleyi çeviremeyecek olsanız bile, ipuçları aslında sorudaki DID ve LAST kelimesidir. Bu kelimeleri görünce hemen aklımıza geçmiş zaman gelmelidir. Geçmiş zaman ile sorulan problemin yanıtı yine geçmiş zaman yapısı ile verileceğinden ve boşluğun olduğu cümlenin olumlu yapıda olduğundan kaynaklı fiilin 2. halinin alınması gerekir. Play fiili derli toplu bir fiil olduğu için bu fiilin 2. hali -ed eki almış hali yani played kelimesidir.



A : Where did you go yesterday?

B : I .......... to the shopping mall.

a) went b) go c) can go d) going e) ’m going



Cevap : A



A : Dün nereye gittin?

B : Alışveriş merkezine ..........



Boşluğa “gittim” sözcüğünün getirilmesi gerekir. Yani go fiili kullanılacaktır. Seçeneklerde ise go fiilinin çeşitli halleri bulunur. Hangi durumda çekimlenmesi gerektiğini anlamak için ipuçlarına bakarız. Yesterday zaman zarfı ve yine soru cümlesindeki did kelimesi bizi geçmiş zaman gdolayır. Boşluğun olduğu cümle olumlu yapıda olduğu için fiilin 2. halde bulunması gerekir. Fiilimiz go olduğuna ve düzensiz bir fiil olduğuna göre bu fiilin 2. farklı bir hali olması gerekir. Bu da “went” kelimesidir. Burada düzensiz fiillerin bilinmesi oldukça önemlidir.











Why ..... she come here last night?

a) do b) does c) can d) didn’t e) did



Cevap : E



“Geçen gece neden buraya geldi?” cümlenin çevirisidir. Fakat bu soruda bize sorulan fiilin çekimlenmesi değil eksik olan yardımcı fiilin bulunmasıdır. Geçmiş zamanda yardımcı fiilin DID olduğunu söylemiştik. Burada bu cümlenin geçmiş zaman olduğunu ise LAST kelimesinden anlıyoruz.



When did she .......... a movie?

a) watched b) watching c) watch d) ’s watching e) watches



Cevap : C



“Ne zaman film izledi?” cümlenin çevirisidir. Burada geçmiş zamana ait herhangi bir zaman zarfı (last, ago, yesterday) olmasa da, bu cümlenin geçmiş zaman olduğunu nereden anladık? Cümlenin içindeki DID yardımcı fiili bu cümlenin geçmiş zaman olduğuna dair bir ipucudur.



A : Where did she ..........?

B : She .......... to a party.

a) went / go b) went / went c) go / go d) go / went e) go / did go



Cevap : D



A : Nereye gitti?

B : Partiye gitti.



Sınavda bu yolla sorular gelebilmektedir. İlk boşluğun olduğu cümledeki DID kelimesi bize bu cümlenin geçmiş zamanda olması gerektiğini hatırlatır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken, fiilin 2. halinin alınmamasıdır. Çünkü 2. haller ve -ed ekleri sadece olumlu cümle yapılarında kullanılır. Olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller her zaman yalın halde kullanılır. Bu cümle de bir soru cümlesi olduğuna göre fiilin yalın halde bırakılması gerekir. Dolayısıyla ilk boşluk yalın halde olan “go” fiili olması gereklidir. İkinci boşluğa baktığımızda, bize yöneltilen soru geçmiş zamansa, bizim yanıtımızın da geçmiş zamanda olması gerektiğini düşünürüz ve cümlenin yapısı olumlu olduğu için de fiilin 2. halini alabilir. Dolayısıyla ikinci boşluğun “go” fiilinin 2. hali olan “went” olması gerekir.





A : What .......... you .......... two days ago?

B : I .......... a nice sweater.

a) do / bought / buy b) did / buy / bought c) did / buy / did buy

d) didn’t / bought / bought e) did / bought / bought



Cevap : B



A : İki gün önce ne satın aldın?

B : Güzel bir kazak satın aldım.



Bu konuyla en zor soru tiplerinden biridir. Sınavda seyreken gelmektedir, ama bu tarz soruları yapabilir hale gelmeniz, tek boşluklu soruları daha basit yapmanızı sağlar. İlk boşluğun olduğu cümledeki ipucumuz AGO zaman zarfıdır. Demek ki cümle geçmiş zamanda çekimlenecek. Fakat bu bir soru cümlesi olduğuna göre DID ve fiilin yalın hali kullanılması gerekir. Verilen yanıt da olumlu cümle olduğu için satın almak anlamına gelen “buy” fiilinin 2. halinin alınması gerekir. Bu fiil düzensiz olduğu için 2. hali “bought” fiilidir.



A : Did you study Math?

B : No, I ..........

a) didn’t b) did c) do d) does e) don’t



Cevap : A



A : Matematik çalıştın mı?

B : Hayır, ..........



En kolay soru tiplerinden biridir, ama sınavda bu tip kısa sorulardan çok çıkmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken, problemin DID ile yani geçmiş zaman yapısı ile sorulmasıdır. Dolayısıyla yanıtımızın da geçmiş zamanda çekimlenmesi gereklidir. DID ile sorulan sorulara kısa yanıt verirken (Yes / No ile yanıt verirken) yanıtımızda DID veya DIN’T olması gereklidir. Zaten NO ile yanıt verildiği için doğru yanıt DIDN’T olması gereklidir.



















A : Did they stay home?

B : Yes, they ..........

a) didn’t b) did c) do d) does e) don’t



Cevap : B



A : Onlar evde kaldı mı?

B : Evet.



Yine en kolay sorulardan biridir. Yukarıdaki örnekten tek farkı yanıtın YES ile verilmiş olmasıdır. Soru DID ile sorulmuşsa ve yanıt YES ile verilmişse kullanılması gereken yardımcı fiil DID olması gereklidir.



A : What .......... you cook?

B : I cooked Italian food.

a) do b) can c) did d) does e) are



Cevap : C



Bu soruda da geçmiş zamana ait herhangi bir zaman zarfı olmasa da, ipucu yanıtı veren kişinin fiili 2. halde kullanması. Yani cook fiilindeki -ed eki bizi geçmiş zamana gdolayır. Boşlukta bize sorulan fiil değildir, fiil esasen cook, bundan dolayı orada eksik olan geçmiş zaman soru cümlelerinde daima kullandığımız DID kelimesidir.



A : .......... you go to the theatre?

B : Yes, I did.

a) Do b) Does c) Can d) Did e) Are



Cevap : D



A : Tiyatroya gittin mi?

B : Evet.



Basit ama sınavda çok çıkan soru tiplerinden biridir. Cevapta kullanılan DID kelimesi problemin bulunduğu boşlukta da DID kullanmamız gerektiğine dair bir ipucudur.











Geçmiş zamanda fiilerin çekimleriy ile ilgili soru gelmesinin yanı sıra, geçmiş zamana ait zaman zarflarından da ilaveten soru gelebilmektedir.



Zaman Zarflarının yerlerinin öutlaka bilinmesi gerekir :



yesterday : dün à tek başına kullanıllır.

last ..... : geçen ..... à önce last sonra bir zaman ifadesi gelir. (last night)

..... ago : ..... önce à önce bir zaman ifadesi daha sonra ago gelir.(two days ago)



Did you drink coffee .......... night?

a) every b) in c) on d) last e) ago



Cevap : D



“Geçen gece kahve içtin mi?” cümlenin çevirisidir. A şıkkındaki “every” “her” anlamına gelir ve daha önce gördüğümüz konularda geniş zamanı açıkladığini söylemiştik. Ancak bu cümle DID kelimesinden anlayabileceğiniz gibi GEÇMİŞ ZAMANDIR. Dolayısıyla esasen olabilecek zaman zarfları ya LAST veya AGO olabilir. Fakat ikisinin arasındaki fark açıktır. AGO bir zaman ifadesinden sonra gelir. Örneğin : a night ago (bir gece önce)





She and her daughter cooked dinner together three hours ..... .

a) every b) in c) yesterday d) last e) ago



Cevap : E



“O ve kızı 3 saat önce beraber yemek pişirdiler.” cümlenin çevirisidir. Seçeneklere bakılınca bizden istenenin fiil çekimi değil zaman zarfını bulmamız istendiğidir. Cümle içindeki cooked fiili -ed ekinden kaynaklı cümlenin geçmiş zamanda bulunduğunun bir ipucudur. Dolayısıyla olabilecek zaman zarfları esasen LAST, AGO veya YESTERDAY olduğu için diğer seçenekler elenir. Boşluktan önceki “three hours ...” ifadesine dikkat edin, “üç saat ...” Burada “üç saat dün” veya “üç saat geçen” diyemeyeceğimize göre doğru yanıt “üç saat önce” ifadesidir. Zaten ipucu boşluğun bir zaman ifadesinden (three hours) sonra gelmesidir.



I spent all my money ..........

a) every b) in c) yesterday d) last e) ago



Cevap : C

“Dün tüm paramı bitirdim.” à spend : harcamak à spent (2. halde)

ZAMAN BELİRTEN BAĞLAÇLAR (Before / After / When)



After : Sonra

Cümle başında bulunabilir. Sağındaki cümleye “sonra” anlamı katar.

After + cümle + cümle

à After I met you, I made a phone call. (Seninle buluştuktan sonra, bir telefon görüşmesi yaptım.)

İki cümlenin ortasına gelebilir. Yine sağındaki cümleye “sonra” anlamı katar.

Cümle + after + cümle

à I made a phone call after I met you.



Before : Önce

Cümle başında bulunabilir. Sağındaki cümleye “önce” anlamı katar.

Before + cümle + cümle

à Before I went home, I bought some food. (Eve gelmeden önce, yiyecek bir şeyler aldım.)

İki cümlenin ortasına gelebilir. Yine sağındaki cümleye “önce” anlamı katar.

Cümle + after + cümle

à I bought some food before I went home. (Eve gelmeden önce, yiyecek bir şeyler aldım.)



When : -iken, -dığı zaman, -dığında

Cümle başında bulunabilir. Sağındaki cümleye “-dığında” anlamı katar.

Before + cümle + cümle

à When I talked to you, I had an accident. (Seninle konuşurken kaza yaptım.)

İki cümlenin ortasına gelebilir. Yine sağındaki cümleye “-dığında” anlamı katar.

Cümle + after + cümle

à I had an accident when I talked to you. (Seninle konuşurken kaza yaptım.)



Ë Bu bağlaçların başta veya ortada olması anlamda herhangi bir değişikliğe yol açmaz.
Ë Bu bağlaçlar anlamlarını kesinlikle sağındaki cümlelere verirler.
Örnek : After I met you, I made a phone call.
à Seninle buluştuktan sonra, bir telefon görüşmesi yaptım.)
(Bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra seninle buluştum. ifadesi yanlış.)
Ë Bu bağlaçlarda her iki cümlenin de geçmiş zamanda çekimlendiğine dikkat edin.
Örnek : After I met you, I made a phone call.
meet : buluşmak, görüşmek à met (2)
make : yapmak à made (2)

ÖRNEK SORU
.......... I came home, I slept.
a) Because b) But c) And d) So e) After

Cevap : E
“Eve geldikten sonra, uyudum.” Sınavlarda when, after ve before bağlaçlarını aynı seçeneklerde kullanmazlar. Genelde farklı bağlaçlar kullanılır. Fakat bu soruda basitlık şudur. Bir cümleye because (zira), but (ama), and (ve), so (bu yüzden) ifadeleriyle başlanmaz. Bu bağlaçların kullanılması için önce bir cümlenin söylenmesi daha sonra bu bağlaçların kullanılması gerekir. ..................... zira / ancak / ve / bu yüzden .................. gibi.

Bazı Önemli İfadeler



Good luck ! à İyi şanslar !

Happy Birthday ! à İyi ki doğdun ! / Doğum günün kutlu olsun !

Congratulations ! à Tebrikler !

Good for you ! à Aferin sana !

You poor thing ! à Zavallı şey ! / Yazık sana !


A : I’m 21 today. (Bugün 21 yaşına girdim.)

B : Happy birthday ! (İyi ki doğdun ! / Doğum günün kutlu olsun !)



A : I had an interview last week, and I got the job !

(Geçen hafta iş görüşmem vardı ve işi aldım !)

B : Congratulations ! (Tebrikler !)



A : My neighbor’s sick, so I did her shopping today.

(Komşum hasta, bu yüzden onun alışverişini ben yaptım bugün.)

B : Good for you ! (Aferin sana !)



A : My football team has a big game on Friday.

(Cuma günü futbol takımımın büyük maçı var.)

B : Good luck ! (İyi şanslar !)



A : Today’s our wedding anniversary. (Bugün bizim evlilik yıldönümümüz.)

B : Congratulations ! (Tebrikler !)



A : I have a really bad cold. (Çok kötü üşütmüşüm.)

B : You poor thing ! (Zavallı şey ! / Yazık sana !)



YOU DID? : ÖYLE Mİ?



Karşınızdaki kişinin ifade ettiklerine ilgi gösterdiğinizi veya şaşırdığınızı ifade etmek için kullanılır.



A : I passed my driver’s test. (Ehliyet sınavını geçtim.)

B : You did? (Öyle mi?)



ÖRNEK SORU

A : I failed my exam today. (Bugün sınavda başarısız oldum.)

B : ......................? a) You did? b) You do? c) Did you? d) Are you? e) Can you?

Cevap : A



ÜNİTE - 11 : LOOKING BACK



Ünite - 1’de olmak anlamına gelen “be” fiilinin “am / is / are” olarak çekimlendiğini öğrenmiştik. Bu ünitede ise aynı fiilin geçmiş zamana göre çekimlenmesini öğreneceğiz.



“Be” fiili Geçmiş Zamanda “be”



am à was

is à was

are à were



Yani aslında “am / is / are” yapılarının 2. halleri “was” ve “were” fiilleridir.



(+) Olumlu Cümle Yapısı



I à was

He à was

She à was

It à was + nesne

We à were

You à were

They à were



I was in New York last week. (Geçen hafta New York’taydım.)

Paul and Sandy were at the library two hours ago. (Paul ve Sandy iki saat önce kütüphanedeydi.)

Carmen was sick yesterday. (Dün Carmen hastaydı.)



(-) Olumsuz Cümle Yapısı



I à was not (wasn’t)

He à was not (wasn’t)

She à was not (wasn’t)

It à was not (wasn’t) + nesne

We à were not (weren’t)

You à were not (weren’t)

They à were not (weren’t)



I wasn’t in New York last week. (Geçen hafta New York’ta değildik.)

Paul and Sandy weren’t at the library two hours ago.(Paul ve Sandy iki saat önce kütüphanede değildi)

Carmen wasn’t sick yesterday. (Dün Carmen hasta değildi.)







(?) Yes / No Soruları



Was I

Was he

Was she

Was + it + nesne ?

Were we

Were you

Were they



A : Was your father in Dubai last year? (Baban geçen yıl Dubai’de miydi?)

B : Yes, he was. / No, he wasn’t. (Evet. / Hayır.)



A : Were your teachers fun last semester? (Geçen dönem öğretmenlerin keyifli miydi?)

B : Yes, they were. / No, they weren’t. (Evet. / Hayır.)



A : Were you late yesterday? (Dün geç kaldın mı?)

B : Yes, I was. / No, I wasn’t. (Evet. / Hayır.)



Soru Kelimeleri



Soru kelimesi + was / were + özne + nesne ?



A : How was your exam? (Sınavın nasıldı?)

B : It was great. (Harikaydı.)



A : When were you in France? (Ne zaman Fransa’daydın?)

B : I was there two years ago. (İki yıl önce oradaydım.)



A : What was the weather like yesterday? (Dün hava nasıldı?)

B : It was sunny. (Güneşliydi.)



A : Where were you exactly? (Tam olarak neredeydin?)

B : I was at the library. (Kütüphanede.)





Örnek Sorular



A : .......... you nervous?

B : No, I wasn’t.

a) Was b) Were c) Are d) Is e) Am



Cevap : B

Çözüm : A : Gergin miydin?”

B : Hayır, değildim.

“you” öznesinin alması gereken yardımcı fiil ya “are” veya “were” olduğuna göre diğer seçenekler elenir. “are” ve “were” arasındaki en büyük fark şudur : “are” şimdiki zaman, “were” geçmiş zamandır. Cevaptaki kişi “No, I wasn’t.” demiş, burada “wasn’t” kelimesinden anladığımız kadarıyla cümle geçmiş zamanda kurulmuş. Dolayısıyla bu yanıtın sorusu da geçmiş zamanda verilmişsin. Bu yüzden “are” olamaz.



A : Was it fun?

B : ......................

a) Yes, it wasn’t. b) Yes, it did. c) Yes, it is. d) Yes, it was. e) No, it’s not.



Cevap : D

Çözüm : A : Eğenceli miydi?

B : Evet, öyleydi.

Soru “was” yardımcı fiili ile sorulduğuna göre bu cümle geçmiş zamanda kurulmuştur, bundan dolayı verilen yanıt da geçmiş zaman olması gereklidir. Bu yüzden C ve E seçenekleri elenir. A opsiyonu ise “yes” yani “evet” kelimesinden sonra olumsuzluk bildiren “wasn’t” kullanıldığı için elenir. Burada B şıkkı çeldirici olabilir, zira “did” kelimesi de geçmiş zamana ait bir yapıdır. Fakat burada en büyük ipucu problemin “Did ......?” olarak dağil, “Was .....?” biçiminde sorulmasıdır.



A : How .......... your vacation?

B : It was fun.

a) are b) did c) was d) were e) is



Cevap : C

Çözüm : A : Tatilin nasıldı?

B : Eğlenceliydi.

“your vacation” “senin tatilin” anlamına gelir, bundan dolayı tekildir. Tekil olduğu için çoğul öznelerle kullanılan “are” ve “were” seçenekleri elenir. “It was fun.” yanıtındaki “was” kelimesinden kişinin verdiği yanıtın geçmiş zaman olduğu anlaşılır ve bu yüzden sorusunun da geçmiş zamanda olduğu anlaşıldıktan sonra şimdiki zamanı belirten “is” opsiyonu de elenir. Geriye kalan was ve did arasındaki en büyük fark “was” cümlede diğer fiil yoksa did ise cümlede fiil varsa kullanılır. Bu cümlede diğer bir fiil yoktur. à How : nasıl

à your vacation : senin tatilin



A : Where were you exactly?

B : .......................

a) I’m at the library. b) She was in the class. c) I was in Hawaii.

d) Yes, I was. e) You were at home.



Cevap : C

Çözüm : A : Tam olarak neredeydin?

B : Hawaii’deydim.

Sorudaki “were” cümlenin geçmiş zamanda olduğunu belirtir, bu yüzden yanıtın da geçmiş zamanda verilmesi gerekir. Dolayısıyla A opsiyonu elenir. Daha önce soru cümlesinde bulunan “you” öznesinin yanıtta “I” öznesine dönüşmesi gerektiğini öğrenmiştik. Bu yüzden B ve E opsiyonu elenir. D opsiyonundeki hata ise cümleye “Yes” ile başlamasıdır. Hatırlayın, şayet soru yardımcı fiille başlayan bir soru ile sorulursa “Yes / No” ile yanıt verilir, yalnız soru kelimesi (what, where, vs...) ile sorulan sorulara netlikle “Yes” veya “No” ile yanıt verilmez.





What .......... the weather like yesterday?

a) was b) were c) is d) are e) am



Cevap : A

Çözüm : “Dün hava nasıldı?” Bu soru tipi en kolay soru tipidir ve sınavda bu yolla soru gelmektedir. Basittir zira cümlede açık bir ipucunuz var, bu da “dün” anlamına gelen “yesterday” kelimesidir. Bu kelime vasıtası ile cümlenin geçmiş zamanda olduğunu anlarız ve C, D ve E seçeneklerini eleriz. “was” ve “were” arasındaki fark tekillik ve çoğulluk ile alakalıdır. “was” tekil öznelerle, “were” çoğul öznelerle kullanılır. Bu aşamada öznenin bulunması gerekir. Özne “the weather” yani “hava” kelimesidir. Dolayısıyla “was” fiilinin kullanılması gerekmektedir.


WAS ile DID arasındaki farklar



Ë “Did” yalnızca SORU cümlelerinin başında kullanılır.



à Did you come? (Geldin mi?)



Ë “Did” OLUMSUZ cümlelerde NOT ile beraber kullanılır. Bu durumda fiil yalın halde bulunur.



à I did not come. / I didn’t come. (Gelmedim.)



Ë “Did” kullanmanız için cümle içerisinde kesinlikle bir fiil olması gerekir.





à Did you come? (Geldin mi?)

à I did not come. / I didn’t come. (Gelmedim.)



Örnekteki cümleler incelendiğinde, “did” yapısının olduğu cümlelerde kesinlikle bir fiil olduğu görülür. (come fiili)



Ë “Was” veya “Were” fiilleri olmak anlamına gelir ve kullanılırlarken ise, cümle de diğer bir fiil bulunmaz. Yani cümledeki tek fiiller “was” veya “were” fiilleridir.



à I was at home. (Evdeydim.) (evde olmak)



Örnek Sorular



I .......... in Italy yesterday.

a) did b) was c) were d) is e) am



Cevap : B

Çözüm : “Dün İtalya’daydım.” Sorudaki ipucu “dün” anlamına gelen “yesterday” kelimesidir ve cümlenin geçmiş zamanda olması gerektiğini belirtir. Bu yüzden D ve E seçenekleri elenir. “were” fiili her ne kadar geçmiş zaman ile kullanılsa da, çoğul öznelerle kullanıldığı için o da elenir. Geriye kalan “did” ve “was” arasındaki en büyük fark şudur : “did” kullanmanız için cümlede bir diğer fiilin olması gerekir, “was” veya “were” kullanımında ise diğer bir fiil yoktur, “was” ve “were” fiilin kendisidir. Cümleyi incelersek;

I à ben / in Italy à İtalya’da / yesterday à dün

Görüldüğü üzere cümlede diğer bir fiil yoktur, bu yüzden yanıt “was” olması gereklidir.

A : ......... you busy two hours ago?

B : Yes, I was.

a) Were b) Was c) Did d) Are e) Is



Cevap : A

Çözüm : “İki saat önce meşgul müydün?”

Bu soru tipinde iki ipucu vardır. Birincisi “önce” anlamına gelen ve geçmiş zaman ifade eden “ago” kelimesi, ikincisi ise “Yes, I was.” yanıtını veren kişinin “was” kullanmasıdır. Demek ki soru cümlesi de geçmiş zaman olacaktır. Bu yüzden D ve E seçenekleri elenir. Cevap cümlesinde “was” kullanıldığına göre soru “did” ile sorulmuş olamaz. Çünkü soru “did” ile sorulsaydı, yanıt da “did” ile verilirdi. Son şeklinde de “was” ve “were” arasında kaldığınızda, “you” öznesinin kesinlikle “were” alması gerektiğini bilmeniz gerekir.



.......... you come home last weekend?

a) Were b) Was c) Did d) Are e) Is



Cevap : C

Çözüm : “Geçen hafta sonu eve geldin mi?”

Cümledeki “geçen” anlamına gelen “last” kelimesi geçmiş zamana ait bir zaman zarfı olduğuna göre bu cümle geçmiş zamanda çekimlenmelidir. Bu yüzden D ve E seçenekleri elenir. “Did” ve “Was / Were” arasındaki farkı öğrendik. “Did” kullanılması için cümlede kesinlikle bir fiil olması gereklidir, “was / were” kullanılması içinse cümlede diğer bir fiil olmamalıdır. Bu cümlede “come” fiili kullanıldığına göre boşlukta “did” kullanılmalıdır.



I .......... take English class last semester.

a) did b) wasn’t c) weren’t d) didn’t e) ’m not



Cevap : D

Çözüm : “Geçen dönem İngilizce dersi almadım.” Cümlede geçen “last” kelimesi “geçen” anlamına gelir ve “last semester” yani “geçen dönem” ifadesi bu cümlenin geçmiş zamanda olması gerektiğini belirti. Cümlede bir fiil vardır ve bu fiil “almak” anlamına gelen “take” fiilidir. Bu yüzden “was” veya “were” ve bundan dolayı “wasn’t” veya “weren’t” kullanamayız. A ve D seçenekleri arasında kaldığınız da ise daha önce öğrendiğimiz gibi “Did” soru cümlelerinde kullanılır, “didn’t” olumsuz cümlelerde kullanılır.









GO ve GET



“Go” ve “Get” ile kullanılan ifadelerin kesinlikle bilinmesi gereklidir. Kelimelere iyice çalıştıktan sonra örnek soruyu inceleyiniz. Bu husustan bir soru gelebilmektedir.





GO : gitmek GET : olmak,almak



go to bed get lost

go swimming get scared

go to the movies get a view of something

go skiing get a gift

go snorkeling get a new camera

go hiking get an autograph

go camping get along with someone

go on vacation get a bad sunburn

go to see a concert get sick

go biking get married

go on a trip get up early / late

go home get home

go back get back

get home



Örnek Sorular



We .......... swimming in the pool every summer.

a) get b) go c) make d) do e) are



Cevap : B

Çözüm : “Her yaz havuzda yüzmeye gideriz.”

Eksik olan fiil “go” fiilidir. Çünkü “go swimming” bir kalıptır ve “yüzmeye gitmek” anlamına gelir.



Bu konu hakkında sorular genelde “go” mu yoksa “get” mi biçiminde sorulur. Fakat bazı durumlarda bu tarz bir soru yerine, direkt olarak ifadenin tamamı sorulabilir. Bu durumda verilen cümleyi / diyaloğu iyi anlamak gerekir. Böylelikle hangi kelimeden bahsedildiği basitçe bulunur. Örnek soruyu inceleyin.



A : Kesha is giving a concert on Monday. Are you coming?

B : Sure. I will ...........

a) get a bad sunburn b) get along with c) get along with someone

d) get her autograph e) go on vacation



Cevap : D

Çözüm : A : Kesha Pazartesi günü konser veriyor. Geliyor musun?

B : Tabii ki. Ondan imzasını alacağım.



Cümlede “get” veya “go” fiillerinin geçmiş zamanda kullanılmış olabileceğine dikkat edin. Eğer size verilen cümle geçmiş zamanda çekimlenmiş bir cümleyse burada iki soru sorulmuş olur. Birincisi “go” mu “get” mi biçiminde, ikincisi ise o cümlede geçmiş zamanda çekimlendiyse “go” veya “get” fiilinin ikinci hali nedir biçimindedir. Örneği inceleyin.



I went to see a band in Miami. I met the lead singer, and I .......... his autograph.

a) get b) go c) got d) went e) gets



Cevap : C

Çözüm : “Miami’de bir müzik grubunu izlemeye gittim. Solist ile tanıştım ve onun imzasını aldım.” Bu cümlenin geçmiş zamanda olduğunu anlarız. Çünkü;

I went to see a band in Miami. à “go” fiilinin ikinci hali “went” kullanılmış.

I met the lead singer. à “meet” fiilinin ikinci hali “met” kullanılmış.

Dolayısıyla, diğer cümlelerle uyumlu olması için “get” fiilinin ikinci hali “got” kullanılması gerekir.




Bazı İfadeler



Really? : Gerçekten mi?

* A : I studied in Oxford University. (Oxford Üniversitesi’nde okudum.)

B : Really? (Gerçekten mi?)



I bet. : Eminim öyledir.

* A : It was a busy day. I’m very tired. (Yoğun bir gündü. Çok yorgunum.)

B : I bet. I am tired too. (Eminim öyledir. Ben de yorgunum.)



Anyway : Neyse

à Konuyu değiştirmek istediğimiz zaman kullanırız.

* Anyway, what did you do yesterday? : Neyse, dün ne yaptın? (cümle başında)

à Bir konuşmayı sonlandırmak için de kullanılır.

* The party was good. Well, anyway, … I have to go.

(Parti iyiydi. Şey, neyse ... gitmem gerek.) (“well” kelimesinden sonra)
 
Üst Alt