Yeni öğrenci
- Mesajlar
- 2
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 3
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ 1.SINIF/1.DÖNEM FİNAL SINAVI
5.ÜNİTE
İNTERNETİN TEMEL KAVRAMLARI
İNTERNET : Kelime anlamı olarak kendi aralarında bağlantılı ağlar anlamına gelmektedir. Web ile aynı anlamda kullanılan internet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarının birbiri ile bağlanması sonucu ortaya çıımış olan, herhangi bir sınırlaması olmayan uluslararası bir bilgisayar ve bilgi iletişim ağıdır.
İnternetin En Yaygın Kullanılan Temel Kavramları
1) HTML
-Belgelerin urllerle birbirlerine nasıl bağlanacaklarını, belge içindeki metin ve görsellerin nasıl yerleşeceklerini belirleyen, kod parçalarından oluşan bir sistemdir.
-1989'da CERN'de TİM BERNERS LEE tarafından tasarlanmıştir.
-Zengin metin işaretleme dili anlamına gelmektedir.
-HTML'nin en önemli özelliği urllerdir.(Linkler vasıtası ile tek tıklamayla ilgili sayfaya ya da internet sitesine ulaşabiliyoruz.)
2) WWW
-Dünyanın her yerindeki binlerce internet serverları adı verilen bilgisayarlarda kayıtlı milyarlarca internet sitesi ve bu internet siteleri içerisinde bulunan dosyadan oluşan bir bütündür.
3) HTTP
-İnternette internet sitelerinin bulunduğu server bilgisayar ile kullanıcı bilgisayarları arasında bilgilerin nasıl aktarılacağına dair kurallar ve teknikleri düzenleyen bir sistemdir.
-Güvenlik protokolü yoktur.
4) HTTPS
-Http protokülüne güvenilir ağ protokolünün eklenmesiyle oluşturulmuştur. (İnternette http protokolünün yanı sıra dosya aktarım protokolü ftp ve e-posta servisi sağlamakla sorumlu e-postato da sıklıkla kullanılan protokollerdir.
-Güvenlik protokolü vardır.
5) URL
-Standar kaynak bulucusu anlamına gelmektedir.
-URL bir syntax yani söz dizimidir.
-Temel olarak Url bir internet sitesine erişmek için yazdığımız internet adresidir.
https:// (bir hiper metin dosyasına ulaştığımızı)
www (bu dosyanın dünya genelindeki internet'te olduğunu
tr (sitenin Türkiye'den olduğunu)
edu (sitenin bir eğitim kurumuna ait olduğunu)
anadolu (sitenin anadolu üniversitesine aİt olduğunu)
/açıköğretim (anadolu üniversitesinin internet sitesi içindeki açıköğretim sayfasında olduğumuzu gösterir)
6) IP
-İnternete direkt olarak baplı her bilgisayarın sahip olduğu kimlik numarasıdır.
7) DNS
-Alan adı sistemi anlamına gelmektedir.
-DNS sistemi internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi sağlamaya yarayan bir sistemdir.
-DNS yardımı ile IP numaraları yerine, daha basit hatırlayabileceğimiz anadolu.edu.tr gibi anlamlı sözcük grubları oluşturur. Bu sözcük grubları ile yazılan URL'lerde internet sitelerine daha basit erişmemizi sağlar.
MOBİL İNTERNET
-Dünya çapında 50 milyon kullanıcıya
Radyo 38 yılda
Televizyon 13 yılda
İnternet 9 ayda ulaşmıştır.
Tarım ve sanayi devriminden sonra 3. Büyük dönüşümü İNTERNET meydana getirmiştir.
1)GSM
-Ses ve veriyi kullanıcıya tahsis edilen bir tek hat üzerinden 9.6-28,8 Kbps hız ile iletmektedir.
2)GPRS
-İse saniye de 28.8 Kbps’den 115 Kbps’ye kadar hızlara ulaşabilen paket temelli mobil iletişim servisidir.
-GPRS sanal, sohbet yazılı ve resim bilgi aktarımı, sabit ve dinamik görsel aktarımı, internet sunumu, doküman paylaşımı ve ortaklaşa çalışma, müzik yayını, kurumsal e-posta ve araç takibi için kullanılmaktadır.
3)EDGE
-Veri transfer hızını 384 Kbps’ye çıkarmıştır.
4)3G
-EDGE teknolojisinin sınırlarını aşmak, ve bilhassa ses ve görüntü servisleri, veri haberleşmesi, kısa mesaj servisleri gibi hizmetlerin daha süratli veri aktarımı, kullanıcı dinamikliğinin genişletilmesi ve kullanıcıların çoklu ortam programlarına olan eğilimlerini karşılamaya yönelik başlatılmış olup, kablolu bağlantının olmadığı yerlerde yüksek hızlı internet erişimini imkânlı hale getirmiştir.
5)4G
-Düşük bant genişliği ve bağlantı hatası gibi sorunları gidermek üzere tasarlanmıştir.
-4G yüksek hız, yüksek kapasite, bit başına düşük maliyet, IP tabanlı servisler gibi özellikleri sunmak üzere tasarlandı.
-100 MBPS hızındadır.
NOT : LTE Advanced veya 4.5G olarak adlandırılan yeni sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla 450 Mbps’e kadar hızlara erişebiliyor.
1G : analog (9.6 kbps)
2G : dijital ses (28,8 kbps)
2.5G : veri eklendi (GPRS) (115 kbps)
2.75G : daha süratlin veri (EDGE) (384 kbps)
3G : sayısal ve paketli veri transfer (WCDMA EvDO) (28 mbps)
4G : LTE kablosuz (wireless) ve daha geniş bant veri transferi (100 mbps)
5G : henüz tanımlı değil
İNTERNETİN GELİŞİM SÜRECİ
-İlk bilgisayar ağı 1970’de ABD’de 15 bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşturulan ARPANET, Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağıdır. Bu ağ kurulduktan sonra internetin en önemli bileşenlerinden biri olan e-posta ortaya çıkmıştır.
-Tim Berners Lee 1989 yılında NeXT marka bir bilgisayar kullanarak html işaretleme dilini geliştirdi ve ilk internet serversunu oluşturdu.
TÜRKİYE’DE İNTERNETİN GELİŞİMİ
-İlk olarak 1989 yılında TÜVEKA (Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı) geniş alan ağına bağlanmasıyla başladı.
-1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK’nin ortak çabaları ile internet bağlantısını ülke içinde sağlamak ve yaymak üzere TR-NET (Türkiye İnternet Proje Grubu) kuruldu. TR-NET’in ilk deneysel çalışması 1992 yılında Hollanda’ya yapıldı.
-1994 yılında 128 Kbits olan ağ bağlantı hızı 1995’te 256 Kbits’e 1996’da ise 512 Kbits hıza ulaştı.
-1996 yılında TÜBİTAK, Askeri Okullar, Harp-Polis Akademileri, Türk Tarih Kurumu, Milli Kütüphane, YÖK, ÖSYM, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ar-Ge birimlerinden oluşan toplam 176 birime hizmet veren ULAKNET (Ulusal Akademik Ağ) kuruldu.
-TÜBİTAK’a bağlı bir enstitü olarak ULAKBİM kuruldu. ULAKBİM, TÜVAKA’nın işlerini üstlenerek ülke genelinde üniversitelere yönelik internet altyapısını kurmak ve geliştirmek için görevlendirildi.
-14 Şubat 1997 tarihinde ULAKNET’in ilk ulusal bağlantısı Ege Üniversitesi ile gerçekleştirilmiş oldu.
-İnternetin ticari kuruluşlara ve halka ulaşmasını sağlayan proje TURNET, Türk Telekom tarafından hayata geçirildi.
-İnternet bağlantı kapasitesi 23 Gbps’e menfaatilmış oldu.
WEB TARAYICILARI
1)MOZİLLA FİREFOX
-Mozilla vakfı vasıtasıyla tasarlanan internet tarayıcı, e-posta, takvim, arıza takip sistemi, ve geliştirme araçlarını beraber sunan bir açık kaynak program projesidir.
-Firefox internet tarayıcısının kullanıcıya sunmuş olduğu en önemli özelliklerden bir tanesi de esnekliktir.
2)WİNDOWS İNTERNET EXPLORER
-Microsoft şirketi tarafından tasarlanan bir internet tarayıcısıdır.
-Buna rağmen dünya genelinde kabul gören standartlara uymaması ve kendi standartlarını dayatması zaman içinde daha az kullanıcı tarafından tercih edilmesine neden olmuştur.
3)GOOGLE CHROME
-2008 yılında Google tarafından tasarlanan ve Türkiye’de sıklıkla kullanılan internet tarayıcılardan biridir.
4)SAFARİ
-Apple firmasının bütün ürünlerindeki varsayılan internet tarayıcısıdır.
-Apple, kapalı bir sisteme sahiptir yalnız kendi ürünleri arasında tutarlı, etkili ve verimli kullanıcı tecrübesi sağlar.
ARAMA MOTORLARI
-Arama motoru internette bulunan içeriklere ulaşmamızı sağlayan internet robotu, arama indeksi ve kullanıcı arabiriminden oluşan bir mekanizmadır.
**Arama motorlarında daha ayrıntılı aramalar yapabilmek ve amacınıza makul sonuçlara ulaşmak için bazı özel karakterleri ve kelimeleri kullanabilmeniz mümkün. Bunlar ;
-Bir kelimenin ya da sitenin önüne (-) eklediğinizde o kelimeyi ya da siteyi içeren sonuçlar hariç tutulur. Örneğin Açıköğretim-forum şeklinde sorgulama yaptığımızda içinde forum kelimesi geçen siteler hariç tutularak sonuçlar listelenecektir.
-Bir kelimenin ya da sitenin önüne (+) eklediğimiz de o kelimeyi ya da siteyi içeren sonuçlar dahil edilir. Örneğin Açıköğretim+Anadolu şeklinde sorgulama yaptığımızda içinde her iki kelimenin de geçtiği siteler listelenir.
-Bir kelimeyi ya da kelime öbeğini (“) yazdığımız da sonuçlar da sadece aynı kelimeyi aynı sırada, tırnak içinde verildiği gibi içeren sayfalar sıralanır. Bu tekniği sadece tam anlamıyla bir kelimeyi ya da kelime öbeğini aradığınız da kullanmanız gerekir. Örneğin “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınavları”
-Bilinmeyen terimler için bir yer tutucu olarak (*) yıldız işareti ekleyebilirsiniz. Kelime öbeklerinin varyasyonlarını bulmak ya da bir kelime öbeğinin ortasındaki kelimeleri hatırlamak için tırnak işaretiyle kullanabilmeniz mümkün. Örneğin Anadolu*AÖF*Eskikent
-And ya da & ile bütün terimleri ya da bütüncecikleri içeren internet sayfalarını bulabilirsiniz.
-NOT ya da – ile bir terim ya da bütünceciği içeren internet sayfalarını dışlayabilirsiniz.
-OR ya da l ile terimlerden ya da sözcük gruplarından herhangi birini içeren internet sayfalarını bulabilirsiniz.
1)GOOGLE ARAMA MOTORU
-1998 yılında Sergery Brin ve Lary Page tarafından kurulmuştur.
-Web sitelerinin diğer hangi internet sayfaları tarafından en iyi bilgi kaynağı olarak gösterildiğini analiz eder ve en fazlatan en aza oy alan bilgi kaynağına göre internet sitelerini listeler.
-Makaleler, tezler, bildiriler, rapor eder gibi akademik çalışmalara yönelik belgeleri aramak için Google, Akademik aramo motoru geliştirmiştir.
2)BİNG ARAMA MOTURU
-Microsoft şirketinin daha önce bilinen adıyla Live Search, Windows Live Search veya MSN Search yerine kullanıma sunmuş olduğu aramo motorudur.
-2009 yılında deneme çalışmalarına başlanmıştır.
-En önemli yenilik internet sitelerine bağlantı vermenin dışında alt başlıklar durumunda bilgilerin de listelenmesidir.
-Dikkat çeken bir diğer özelliği ise sürekli değişen backgrounddır.
-En önemli üstünlüklerindan bir tanesi de Microsoft şirketinin sahip olduğu MSN, Office365, Outlook gibi hizmetleri kullanıcı arayüzünde sunmasıdır.
3)YANDEX ARAMA MOTORU
-Öne çıkan özelliği küresel ve mahalli özellikleri birleştirerek coğrafi konum bazlı ve şahsileştirilebilen programlar sunmasıdır.
-Yandex arama motoru internet, resim ve video arama yapmaya izin vermektedir.
-Bununla beraber harita özelliğiyle kullanıcıların bulunduğu konuma dair hava sıcaklığını gösterir, yakın yerlerdeki restoran, oteller, kafelerin konum bilgilerini gösterir.
-Yandex’in kullanıcı arayüzün de market aracı bulunmaktadır.
-Yandex Trafik uygulaması vardır.
4)YAHOO ARAMA MOTURU
-1995 yılında kurulduğunda arama motoru olarak hizmet vermeyi amaçlayan Yahoo, zaman içinde e-posta, haber, hava durumu, seyahat, sinema, müzik, iş arama, finans gibi hizmetleri bünyesine ekleyerek dünya da en fazla ziyaret edilen siteler arasına girmeyi başarmıştır.
-Yahoo’nun internet, haber, mahalli, harita, görsel, video gibi kategoriye göre arama özelliği son derece gelişmiştir. Bununla beraber ileri arama özelliğiyle detaylı arama yapılabilmektedir. Yine bu özelliği kullanarak aramak istediğiniz ülkeyi, dili, alan adını seçebilir, arama sonuçlarına yönelik dosya formatlarını belirleyebilirsiniz. Bununla beraber Yahoo kullanıcılarına güvenilir arama tercihleri de sunmaktadır.
5) MYNET ARAMA MOTORU
-1998 yılında kurulan Türkiye’nin ilk Türkçe portalı olan Mynet, kullanıcıların bütün faaliyetlerini etkili ve verimli bir biçimde gerçekleştirebilecekleri interaktif bir platform sunmayı amaçlamaktadır.
-Türkçe olduğundan kaynaklı bilhassa yabancı dil bilmeyenler için son derece kullanışlı bilgi portalı olmuştur.
DÜNYADA E-DEVLET
Dünya da gelişmiş ülkeler başta olmak suretiyle çoğu ülke ;
-Kaynaklarının etkin kullanımı ve maliyetlerin düşürülmesi
-Hükümet politikalarının hesap verilebilirliği ve şeffaflığı
-Piyasa ekonomisinin etkin biçimde tesis edilmesi
-demokrasinin din, dil, ırk, zengin, yoksul, statü ayrımı yapılmaksızın her yere ve herkese nüfus etmesi
-hükümete güven ve bağlılığın artırılması
-kamu mal ve hizmetlerine en hızlı ve adil bir biçimde erişim sağlanması gibi amaçlarla E-Devlet programlarını kullanmaktadır.
**BM’nin 2014 yılında yayınladığı rapora göre Güney Kore E-Devlet uygulamasında lider ülke olmuştur. Avustralya ve Singapur sonrasında gelmiştir. ABD ise 7.nci sıra da yer almıştır.
6.ÜNİTE
TAŞINABİLİR TEKNOLOJİLER VE ÖZELLİKLERİ
1)AKILLI CEP TELEFONLARI
-İngiltere’de yapılan bir araştırma 11 yaşına gelen çocukların %50’sinin bir cep telefonuna sahip olduğunu ortaya koymuştur.
-Yine araştırmalar ilk kez bir cep telefonuna sahip olma yaşının Avrupa genelinde 7.1 yaşına kadar düştüğünü göstermiştir.
-Bireysel olarak kendi cep telefonuna sahip olmayan çocukların çoğunluğunun da diğerlerinin telefonlarına erişip kullandıkları yine aynı araştırmanın bulguları arasındadır.
-Çocukların cep telefonu kullanım durumları ülkemiz özelinde de çok farklı değildir. TÜİK’in verilerine göre 06-15 yaş grubundaki çocukların cep telefonu kullanım oranı %24.3’tür. Bu oran 06-10 yaş grubundaki çocuklar da %11, 11-15 yaş grubundaki çocuklar da ise %37.9 olarak belirlenmiştir.
-Araştırma bulguları diğer ülkeler de cep telefonlarının daha fazla telefona yüklenen programların kullanımı, yol bulma ve harita kullanımı için yüksek oranda kullanıldığını göstermiştir. Ülkemiz de ise akıllı telefonların daha fazla internet erişimi ve bilhassa sosyal ağları kullanmak ve burada paylaşmak için kullanıldığı söylenebilir.
Akıllı Cep Telefonları Kullanıcılara Daha Çok Hangi Alanda Hizmet Veriyor ?
*Bankacılık prosedürleri
*Mobil sağlık
*İletişim ağı
-Akıllı telefonların sağladığı bu özellikleri(erişim, izleme, öğrenme gibi) doğru ya da yanlış kullanmak kullanıcının elinde olan bir seçenektir. Bunların kötü kullanımı teknolojinin kötü olduğunu değil, kullanıcının kötü niyetini ve bilinçsizliğini göstermiştir.
Akıllı Cep Telefonları Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
*Gerçek dünyalara karşı sanal dünyalar
*Teknoloji bağımlısı ebeveynler
*Teknolojiye bağlı rahatsızlıklar
*Ekran okuma sendromu : Telefonun ekranındaki ufak boyutlu yazılara bakmak ve metinlerde ki sık satırları takip edebilmek, çoğu zaman göz yorgunluğuna, görüntü bulanıklığına, baş dönmesine, göz kuruluğuna ve yanmasına yol açabilir. Bu tür durumlar da uzun süre ekrana bakmamak, okumanın zor olduğu durumlar da yazı büyüklüğünü arttırmak, telefonu yüz kısmından ortalama 35,40 cm. uzakta tutmak tavsiyelir.
*Nomofobi : Cep telefonu yokluğu fobisi
-2015 yılında düzenlenen trafik cezaları kazaları kapsamında seyir durumunda cep ya da araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanmak cezai yaptırım kapsamına girmektedir. (Madde73) Bu kurala uymayanlar 88 TL ödemek zorundadır.
Cep Telefonlarının Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir ?
-Cep telefonları çocukları diğer çocuklar ile gerçek sosyal etkileşimden uzaklaştırabilir.
-Görmey ile ilgili problemlera ve kayıplara yol açabilir.
-Aşırı kullanımın da beyin gelişimini ve sağlığını olumsuz etkileyebilir.
-Çocukların beden gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
2)DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYARLAR
3)TABLET
Windows tabanlı tabletlerin 2 türü bulunmaktadır. Bunlardan biri Windows 8 ve Windows RT’dir. Windows 8 sistemleri : Windows 7 , Vista ya da XP işletim sistemlerinin çalıştırdığı uygulamaları çalıştırabilir, aynı dosyaları okuyabilir. Windows RT sistemleri ise, yukarıya da sıralanan işletim sistemleri ile aynı dosyaları kullanırken diğer taraftan yalnızca Windows 8’e özgü oluşturulmuş programları çalıştırabilmektedir.
Tablet Bilgisayarlar Donanım ya da konfigürasyon açısından 3 farklı türde ele alınabilir.
Tam Ekran Tabletler :
-Herhangi bir fiziksel klavye kullanmazlar. Ekran da gerektiğinde ortaya çıkan sanal bir klavye ya da bazı gelişmiş modellerde ki yüksek etkileşimli kalem ; veri girişi, prosedür seçimi ya da aynısı amaçlarla kullanılır.
-Genellikle oyun, video izleme, değişik amaçlı uygulama kullanma veya okuma amaçlı kullanılırlar. Genellikle üzerinde diğer cihazlara yönelik port yuvaları ya da girişler yoktur.
Değiştirebilir Tabletler
-Özel geliştirilmiş mekanizması vasıtası ile dizüstü bilgisayarların, tablete dönüşmüş halleri olarak görülebilir. Bu tür tabletler ekran klavye ve birimleri sabit biçimde bir arada olmasından, tam ekran türlerine göre ağırdır yalnız daha iyi performans sergilerler.
-Bu tür sistemler de farklı cihazlarla beraber kullanmaya yönelik port yuvaları ve bağlantı özellikleri bulunur.
Hibrit Tabletler
-Klavye üniteleri ile uyumlu çalışmak üzere geliştirilmiş tam ekran tabletler olarak ifade edilebilir.
-İki birim birleştiğinde dizüstü bilgisayar görümündedir ve bu yolla açıp kapanabilir.
-Tablet ve dizüstü bilgisayar özelliklerini bir arada isteyen kullanıcılar için caziptir.
**Her ne kadar bazı tablet modelleri fiziksel klavyeyi içerse de birçok kullanıcı için tabletlerin çoğunda standart bir donanım olarak fiziksel klavye olmaması ve bu birim için ilaveten para ödenmesi yüzünden önemli bir olumsuzluk olarak değerlendirilmektedir.
**Öte yandan Adobe Flash ahenksuzluğu da tabletlerin önemli sınırlılıklarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. (Bazı modeller bu ahenksuzluk sorununi çözerek önemli bir açığı kapatmışlardır.
4)GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER
-Akıllı saatler
-Akıllı gözlükler
TAŞINABİLİR TEKNOLOJİLERLE İLGİLİ BAZI HİZMET VE PROTOKOLLER
1)SMS
-Short Message Service’nin baş harflerinden oluşturulan kısaltmadır.
-2G ile ortaya atılan ve 160 karakterle sınırlı bir mesajlaşma hizmetidir.
2)MMS
-Multimedia Messaging Service’nin başk harflerinden oluşturulan kısaltmadır.
-Türkçe çoklu ortam mesajlaşma hizmeti anlamına gelmektedir.
-MMS’nin en belirgin farklarından bir tanesi de belirli bir karakter sayısıyla sınırlı olunmamasıdır.
3)ELEKTORONİK E-POSTA
4)VİDEO GÖRÜŞME
-Bu uygulamaların en bilinenleri Skype, Google Hangouts, Apple Facetime olarak sıralanabilir.
5)MOBİL UYGULAMALAR
6)WİDGET
-Widgetler resim uygulamaylama da bir kütüphanede ki grafik bileşenlere verilen isimdir.
6)IrDA – INFRARED
-İki djital ürün arasında , kızılötesi ışınlarla iletilen sinyaller ile sağlanan veri bağlantısıdır.
-Eski sayılacak bir teknolojidir. Yerini büyük bir hızla Bluetooth teknolojisine bırakmaktadır.
7)BLUETOOTH
-1994 yılında cep telefonları ve diğer taşınabilir teknolojileri kablosuz olarak birbirine bağlamak ve aralarında iletişim kurmak için tasarlanmıştir.
-Bluetooth, görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine imkân sağlar.
-24 Mbps’ye kadar veri aktarabilen Bluetooth destekli cihazlar, 10 ila 100 metre arasında mesafeler de etkili olmaktadır.
8)BULUT (CLOUD) SİSTEM
-Kullanıcıların verilerine ve uygulamalarına dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi bir bilgisayarla erişmesine imkân tanıyan bir teknolojidir.
9)MOBİL IP
10)GSM
11)GPRS
12)EDGE
13)3G
14)Wi-Fi
15)WAP
-Mobil telefonlar, tabletler gibi taşınabilir teknolojiler üzerinde internet içeriği sağlayan bir teknojidir.
-WAB ile hazırlanmış sayfalar, cep telefonlarına makul olarak geliştirilmiş özel sayfalardır.
16)GPS
-Küresel konumlama anlamına gelmektedir.
-Düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek dünya genelindeki net yeri belirleme etmeyi mümkün kılar. Bu sistem, ABD savunma bakanlığına ait, yörünge de sürekli olarak dönen 24 uydudan oluşur.
-GPS sistemi dünyanın her yerinde ve bütün hava koşullarında çalışır.
-Kullanıcıların yerlerini saptama de ve rotalarını izlemelerin de yardım eder.
-GPS sistemi elinde bulunan teknoloji de GPS alıcısı olan herkes tarafından kullanmak mümkün.
**Bu sistemin ilk kuruluş amacı tamamıyla askeri amaçlar için olsa da 1980’li yıllarda GPS sistemi sivil kullanıma da açılmış ve taşınabilir teknolojiler de yerini almıştır.
5.ÜNİTE
İNTERNETİN TEMEL KAVRAMLARI
İNTERNET : Kelime anlamı olarak kendi aralarında bağlantılı ağlar anlamına gelmektedir. Web ile aynı anlamda kullanılan internet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarının birbiri ile bağlanması sonucu ortaya çıımış olan, herhangi bir sınırlaması olmayan uluslararası bir bilgisayar ve bilgi iletişim ağıdır.
İnternetin En Yaygın Kullanılan Temel Kavramları
1) HTML
-Belgelerin urllerle birbirlerine nasıl bağlanacaklarını, belge içindeki metin ve görsellerin nasıl yerleşeceklerini belirleyen, kod parçalarından oluşan bir sistemdir.
-1989'da CERN'de TİM BERNERS LEE tarafından tasarlanmıştir.
-Zengin metin işaretleme dili anlamına gelmektedir.
-HTML'nin en önemli özelliği urllerdir.(Linkler vasıtası ile tek tıklamayla ilgili sayfaya ya da internet sitesine ulaşabiliyoruz.)
2) WWW
-Dünyanın her yerindeki binlerce internet serverları adı verilen bilgisayarlarda kayıtlı milyarlarca internet sitesi ve bu internet siteleri içerisinde bulunan dosyadan oluşan bir bütündür.
3) HTTP
-İnternette internet sitelerinin bulunduğu server bilgisayar ile kullanıcı bilgisayarları arasında bilgilerin nasıl aktarılacağına dair kurallar ve teknikleri düzenleyen bir sistemdir.
-Güvenlik protokolü yoktur.
4) HTTPS
-Http protokülüne güvenilir ağ protokolünün eklenmesiyle oluşturulmuştur. (İnternette http protokolünün yanı sıra dosya aktarım protokolü ftp ve e-posta servisi sağlamakla sorumlu e-postato da sıklıkla kullanılan protokollerdir.
-Güvenlik protokolü vardır.
5) URL
-Standar kaynak bulucusu anlamına gelmektedir.
-URL bir syntax yani söz dizimidir.
-Temel olarak Url bir internet sitesine erişmek için yazdığımız internet adresidir.
https:// (bir hiper metin dosyasına ulaştığımızı)
www (bu dosyanın dünya genelindeki internet'te olduğunu
tr (sitenin Türkiye'den olduğunu)
edu (sitenin bir eğitim kurumuna ait olduğunu)
anadolu (sitenin anadolu üniversitesine aİt olduğunu)
/açıköğretim (anadolu üniversitesinin internet sitesi içindeki açıköğretim sayfasında olduğumuzu gösterir)
6) IP
-İnternete direkt olarak baplı her bilgisayarın sahip olduğu kimlik numarasıdır.
7) DNS
-Alan adı sistemi anlamına gelmektedir.
-DNS sistemi internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi sağlamaya yarayan bir sistemdir.
-DNS yardımı ile IP numaraları yerine, daha basit hatırlayabileceğimiz anadolu.edu.tr gibi anlamlı sözcük grubları oluşturur. Bu sözcük grubları ile yazılan URL'lerde internet sitelerine daha basit erişmemizi sağlar.
MOBİL İNTERNET
-Dünya çapında 50 milyon kullanıcıya
Radyo 38 yılda
Televizyon 13 yılda
İnternet 9 ayda ulaşmıştır.
Tarım ve sanayi devriminden sonra 3. Büyük dönüşümü İNTERNET meydana getirmiştir.
1)GSM
-Ses ve veriyi kullanıcıya tahsis edilen bir tek hat üzerinden 9.6-28,8 Kbps hız ile iletmektedir.
2)GPRS
-İse saniye de 28.8 Kbps’den 115 Kbps’ye kadar hızlara ulaşabilen paket temelli mobil iletişim servisidir.
-GPRS sanal, sohbet yazılı ve resim bilgi aktarımı, sabit ve dinamik görsel aktarımı, internet sunumu, doküman paylaşımı ve ortaklaşa çalışma, müzik yayını, kurumsal e-posta ve araç takibi için kullanılmaktadır.
3)EDGE
-Veri transfer hızını 384 Kbps’ye çıkarmıştır.
4)3G
-EDGE teknolojisinin sınırlarını aşmak, ve bilhassa ses ve görüntü servisleri, veri haberleşmesi, kısa mesaj servisleri gibi hizmetlerin daha süratli veri aktarımı, kullanıcı dinamikliğinin genişletilmesi ve kullanıcıların çoklu ortam programlarına olan eğilimlerini karşılamaya yönelik başlatılmış olup, kablolu bağlantının olmadığı yerlerde yüksek hızlı internet erişimini imkânlı hale getirmiştir.
5)4G
-Düşük bant genişliği ve bağlantı hatası gibi sorunları gidermek üzere tasarlanmıştir.
-4G yüksek hız, yüksek kapasite, bit başına düşük maliyet, IP tabanlı servisler gibi özellikleri sunmak üzere tasarlandı.
-100 MBPS hızındadır.
NOT : LTE Advanced veya 4.5G olarak adlandırılan yeni sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla 450 Mbps’e kadar hızlara erişebiliyor.
1G : analog (9.6 kbps)
2G : dijital ses (28,8 kbps)
2.5G : veri eklendi (GPRS) (115 kbps)
2.75G : daha süratlin veri (EDGE) (384 kbps)
3G : sayısal ve paketli veri transfer (WCDMA EvDO) (28 mbps)
4G : LTE kablosuz (wireless) ve daha geniş bant veri transferi (100 mbps)
5G : henüz tanımlı değil
İNTERNETİN GELİŞİM SÜRECİ
-İlk bilgisayar ağı 1970’de ABD’de 15 bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşturulan ARPANET, Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağıdır. Bu ağ kurulduktan sonra internetin en önemli bileşenlerinden biri olan e-posta ortaya çıkmıştır.
-Tim Berners Lee 1989 yılında NeXT marka bir bilgisayar kullanarak html işaretleme dilini geliştirdi ve ilk internet serversunu oluşturdu.
TÜRKİYE’DE İNTERNETİN GELİŞİMİ
-İlk olarak 1989 yılında TÜVEKA (Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı) geniş alan ağına bağlanmasıyla başladı.
-1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK’nin ortak çabaları ile internet bağlantısını ülke içinde sağlamak ve yaymak üzere TR-NET (Türkiye İnternet Proje Grubu) kuruldu. TR-NET’in ilk deneysel çalışması 1992 yılında Hollanda’ya yapıldı.
-1994 yılında 128 Kbits olan ağ bağlantı hızı 1995’te 256 Kbits’e 1996’da ise 512 Kbits hıza ulaştı.
-1996 yılında TÜBİTAK, Askeri Okullar, Harp-Polis Akademileri, Türk Tarih Kurumu, Milli Kütüphane, YÖK, ÖSYM, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ar-Ge birimlerinden oluşan toplam 176 birime hizmet veren ULAKNET (Ulusal Akademik Ağ) kuruldu.
-TÜBİTAK’a bağlı bir enstitü olarak ULAKBİM kuruldu. ULAKBİM, TÜVAKA’nın işlerini üstlenerek ülke genelinde üniversitelere yönelik internet altyapısını kurmak ve geliştirmek için görevlendirildi.
-14 Şubat 1997 tarihinde ULAKNET’in ilk ulusal bağlantısı Ege Üniversitesi ile gerçekleştirilmiş oldu.
-İnternetin ticari kuruluşlara ve halka ulaşmasını sağlayan proje TURNET, Türk Telekom tarafından hayata geçirildi.
-İnternet bağlantı kapasitesi 23 Gbps’e menfaatilmış oldu.
WEB TARAYICILARI
1)MOZİLLA FİREFOX
-Mozilla vakfı vasıtasıyla tasarlanan internet tarayıcı, e-posta, takvim, arıza takip sistemi, ve geliştirme araçlarını beraber sunan bir açık kaynak program projesidir.
-Firefox internet tarayıcısının kullanıcıya sunmuş olduğu en önemli özelliklerden bir tanesi de esnekliktir.
2)WİNDOWS İNTERNET EXPLORER
-Microsoft şirketi tarafından tasarlanan bir internet tarayıcısıdır.
-Buna rağmen dünya genelinde kabul gören standartlara uymaması ve kendi standartlarını dayatması zaman içinde daha az kullanıcı tarafından tercih edilmesine neden olmuştur.
3)GOOGLE CHROME
-2008 yılında Google tarafından tasarlanan ve Türkiye’de sıklıkla kullanılan internet tarayıcılardan biridir.
4)SAFARİ
-Apple firmasının bütün ürünlerindeki varsayılan internet tarayıcısıdır.
-Apple, kapalı bir sisteme sahiptir yalnız kendi ürünleri arasında tutarlı, etkili ve verimli kullanıcı tecrübesi sağlar.
ARAMA MOTORLARI
-Arama motoru internette bulunan içeriklere ulaşmamızı sağlayan internet robotu, arama indeksi ve kullanıcı arabiriminden oluşan bir mekanizmadır.
**Arama motorlarında daha ayrıntılı aramalar yapabilmek ve amacınıza makul sonuçlara ulaşmak için bazı özel karakterleri ve kelimeleri kullanabilmeniz mümkün. Bunlar ;
-Bir kelimenin ya da sitenin önüne (-) eklediğinizde o kelimeyi ya da siteyi içeren sonuçlar hariç tutulur. Örneğin Açıköğretim-forum şeklinde sorgulama yaptığımızda içinde forum kelimesi geçen siteler hariç tutularak sonuçlar listelenecektir.
-Bir kelimenin ya da sitenin önüne (+) eklediğimiz de o kelimeyi ya da siteyi içeren sonuçlar dahil edilir. Örneğin Açıköğretim+Anadolu şeklinde sorgulama yaptığımızda içinde her iki kelimenin de geçtiği siteler listelenir.
-Bir kelimeyi ya da kelime öbeğini (“) yazdığımız da sonuçlar da sadece aynı kelimeyi aynı sırada, tırnak içinde verildiği gibi içeren sayfalar sıralanır. Bu tekniği sadece tam anlamıyla bir kelimeyi ya da kelime öbeğini aradığınız da kullanmanız gerekir. Örneğin “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınavları”
-Bilinmeyen terimler için bir yer tutucu olarak (*) yıldız işareti ekleyebilirsiniz. Kelime öbeklerinin varyasyonlarını bulmak ya da bir kelime öbeğinin ortasındaki kelimeleri hatırlamak için tırnak işaretiyle kullanabilmeniz mümkün. Örneğin Anadolu*AÖF*Eskikent
-And ya da & ile bütün terimleri ya da bütüncecikleri içeren internet sayfalarını bulabilirsiniz.
-NOT ya da – ile bir terim ya da bütünceciği içeren internet sayfalarını dışlayabilirsiniz.
-OR ya da l ile terimlerden ya da sözcük gruplarından herhangi birini içeren internet sayfalarını bulabilirsiniz.
1)GOOGLE ARAMA MOTORU
-1998 yılında Sergery Brin ve Lary Page tarafından kurulmuştur.
-Web sitelerinin diğer hangi internet sayfaları tarafından en iyi bilgi kaynağı olarak gösterildiğini analiz eder ve en fazlatan en aza oy alan bilgi kaynağına göre internet sitelerini listeler.
-Makaleler, tezler, bildiriler, rapor eder gibi akademik çalışmalara yönelik belgeleri aramak için Google, Akademik aramo motoru geliştirmiştir.
2)BİNG ARAMA MOTURU
-Microsoft şirketinin daha önce bilinen adıyla Live Search, Windows Live Search veya MSN Search yerine kullanıma sunmuş olduğu aramo motorudur.
-2009 yılında deneme çalışmalarına başlanmıştır.
-En önemli yenilik internet sitelerine bağlantı vermenin dışında alt başlıklar durumunda bilgilerin de listelenmesidir.
-Dikkat çeken bir diğer özelliği ise sürekli değişen backgrounddır.
-En önemli üstünlüklerindan bir tanesi de Microsoft şirketinin sahip olduğu MSN, Office365, Outlook gibi hizmetleri kullanıcı arayüzünde sunmasıdır.
3)YANDEX ARAMA MOTORU
-Öne çıkan özelliği küresel ve mahalli özellikleri birleştirerek coğrafi konum bazlı ve şahsileştirilebilen programlar sunmasıdır.
-Yandex arama motoru internet, resim ve video arama yapmaya izin vermektedir.
-Bununla beraber harita özelliğiyle kullanıcıların bulunduğu konuma dair hava sıcaklığını gösterir, yakın yerlerdeki restoran, oteller, kafelerin konum bilgilerini gösterir.
-Yandex’in kullanıcı arayüzün de market aracı bulunmaktadır.
-Yandex Trafik uygulaması vardır.
4)YAHOO ARAMA MOTURU
-1995 yılında kurulduğunda arama motoru olarak hizmet vermeyi amaçlayan Yahoo, zaman içinde e-posta, haber, hava durumu, seyahat, sinema, müzik, iş arama, finans gibi hizmetleri bünyesine ekleyerek dünya da en fazla ziyaret edilen siteler arasına girmeyi başarmıştır.
-Yahoo’nun internet, haber, mahalli, harita, görsel, video gibi kategoriye göre arama özelliği son derece gelişmiştir. Bununla beraber ileri arama özelliğiyle detaylı arama yapılabilmektedir. Yine bu özelliği kullanarak aramak istediğiniz ülkeyi, dili, alan adını seçebilir, arama sonuçlarına yönelik dosya formatlarını belirleyebilirsiniz. Bununla beraber Yahoo kullanıcılarına güvenilir arama tercihleri de sunmaktadır.
5) MYNET ARAMA MOTORU
-1998 yılında kurulan Türkiye’nin ilk Türkçe portalı olan Mynet, kullanıcıların bütün faaliyetlerini etkili ve verimli bir biçimde gerçekleştirebilecekleri interaktif bir platform sunmayı amaçlamaktadır.
-Türkçe olduğundan kaynaklı bilhassa yabancı dil bilmeyenler için son derece kullanışlı bilgi portalı olmuştur.
DÜNYADA E-DEVLET
Dünya da gelişmiş ülkeler başta olmak suretiyle çoğu ülke ;
-Kaynaklarının etkin kullanımı ve maliyetlerin düşürülmesi
-Hükümet politikalarının hesap verilebilirliği ve şeffaflığı
-Piyasa ekonomisinin etkin biçimde tesis edilmesi
-demokrasinin din, dil, ırk, zengin, yoksul, statü ayrımı yapılmaksızın her yere ve herkese nüfus etmesi
-hükümete güven ve bağlılığın artırılması
-kamu mal ve hizmetlerine en hızlı ve adil bir biçimde erişim sağlanması gibi amaçlarla E-Devlet programlarını kullanmaktadır.
**BM’nin 2014 yılında yayınladığı rapora göre Güney Kore E-Devlet uygulamasında lider ülke olmuştur. Avustralya ve Singapur sonrasında gelmiştir. ABD ise 7.nci sıra da yer almıştır.
6.ÜNİTE
TAŞINABİLİR TEKNOLOJİLER VE ÖZELLİKLERİ
1)AKILLI CEP TELEFONLARI
-İngiltere’de yapılan bir araştırma 11 yaşına gelen çocukların %50’sinin bir cep telefonuna sahip olduğunu ortaya koymuştur.
-Yine araştırmalar ilk kez bir cep telefonuna sahip olma yaşının Avrupa genelinde 7.1 yaşına kadar düştüğünü göstermiştir.
-Bireysel olarak kendi cep telefonuna sahip olmayan çocukların çoğunluğunun da diğerlerinin telefonlarına erişip kullandıkları yine aynı araştırmanın bulguları arasındadır.
-Çocukların cep telefonu kullanım durumları ülkemiz özelinde de çok farklı değildir. TÜİK’in verilerine göre 06-15 yaş grubundaki çocukların cep telefonu kullanım oranı %24.3’tür. Bu oran 06-10 yaş grubundaki çocuklar da %11, 11-15 yaş grubundaki çocuklar da ise %37.9 olarak belirlenmiştir.
-Araştırma bulguları diğer ülkeler de cep telefonlarının daha fazla telefona yüklenen programların kullanımı, yol bulma ve harita kullanımı için yüksek oranda kullanıldığını göstermiştir. Ülkemiz de ise akıllı telefonların daha fazla internet erişimi ve bilhassa sosyal ağları kullanmak ve burada paylaşmak için kullanıldığı söylenebilir.
Akıllı Cep Telefonları Kullanıcılara Daha Çok Hangi Alanda Hizmet Veriyor ?
*Bankacılık prosedürleri
*Mobil sağlık
*İletişim ağı
-Akıllı telefonların sağladığı bu özellikleri(erişim, izleme, öğrenme gibi) doğru ya da yanlış kullanmak kullanıcının elinde olan bir seçenektir. Bunların kötü kullanımı teknolojinin kötü olduğunu değil, kullanıcının kötü niyetini ve bilinçsizliğini göstermiştir.
Akıllı Cep Telefonları Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
*Gerçek dünyalara karşı sanal dünyalar
*Teknoloji bağımlısı ebeveynler
*Teknolojiye bağlı rahatsızlıklar
*Ekran okuma sendromu : Telefonun ekranındaki ufak boyutlu yazılara bakmak ve metinlerde ki sık satırları takip edebilmek, çoğu zaman göz yorgunluğuna, görüntü bulanıklığına, baş dönmesine, göz kuruluğuna ve yanmasına yol açabilir. Bu tür durumlar da uzun süre ekrana bakmamak, okumanın zor olduğu durumlar da yazı büyüklüğünü arttırmak, telefonu yüz kısmından ortalama 35,40 cm. uzakta tutmak tavsiyelir.
*Nomofobi : Cep telefonu yokluğu fobisi
-2015 yılında düzenlenen trafik cezaları kazaları kapsamında seyir durumunda cep ya da araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanmak cezai yaptırım kapsamına girmektedir. (Madde73) Bu kurala uymayanlar 88 TL ödemek zorundadır.
Cep Telefonlarının Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir ?
-Cep telefonları çocukları diğer çocuklar ile gerçek sosyal etkileşimden uzaklaştırabilir.
-Görmey ile ilgili problemlera ve kayıplara yol açabilir.
-Aşırı kullanımın da beyin gelişimini ve sağlığını olumsuz etkileyebilir.
-Çocukların beden gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
2)DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYARLAR
3)TABLET
Windows tabanlı tabletlerin 2 türü bulunmaktadır. Bunlardan biri Windows 8 ve Windows RT’dir. Windows 8 sistemleri : Windows 7 , Vista ya da XP işletim sistemlerinin çalıştırdığı uygulamaları çalıştırabilir, aynı dosyaları okuyabilir. Windows RT sistemleri ise, yukarıya da sıralanan işletim sistemleri ile aynı dosyaları kullanırken diğer taraftan yalnızca Windows 8’e özgü oluşturulmuş programları çalıştırabilmektedir.
Tablet Bilgisayarlar Donanım ya da konfigürasyon açısından 3 farklı türde ele alınabilir.
Tam Ekran Tabletler :
-Herhangi bir fiziksel klavye kullanmazlar. Ekran da gerektiğinde ortaya çıkan sanal bir klavye ya da bazı gelişmiş modellerde ki yüksek etkileşimli kalem ; veri girişi, prosedür seçimi ya da aynısı amaçlarla kullanılır.
-Genellikle oyun, video izleme, değişik amaçlı uygulama kullanma veya okuma amaçlı kullanılırlar. Genellikle üzerinde diğer cihazlara yönelik port yuvaları ya da girişler yoktur.
Değiştirebilir Tabletler
-Özel geliştirilmiş mekanizması vasıtası ile dizüstü bilgisayarların, tablete dönüşmüş halleri olarak görülebilir. Bu tür tabletler ekran klavye ve birimleri sabit biçimde bir arada olmasından, tam ekran türlerine göre ağırdır yalnız daha iyi performans sergilerler.
-Bu tür sistemler de farklı cihazlarla beraber kullanmaya yönelik port yuvaları ve bağlantı özellikleri bulunur.
Hibrit Tabletler
-Klavye üniteleri ile uyumlu çalışmak üzere geliştirilmiş tam ekran tabletler olarak ifade edilebilir.
-İki birim birleştiğinde dizüstü bilgisayar görümündedir ve bu yolla açıp kapanabilir.
-Tablet ve dizüstü bilgisayar özelliklerini bir arada isteyen kullanıcılar için caziptir.
**Her ne kadar bazı tablet modelleri fiziksel klavyeyi içerse de birçok kullanıcı için tabletlerin çoğunda standart bir donanım olarak fiziksel klavye olmaması ve bu birim için ilaveten para ödenmesi yüzünden önemli bir olumsuzluk olarak değerlendirilmektedir.
**Öte yandan Adobe Flash ahenksuzluğu da tabletlerin önemli sınırlılıklarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. (Bazı modeller bu ahenksuzluk sorununi çözerek önemli bir açığı kapatmışlardır.
4)GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER
-Akıllı saatler
-Akıllı gözlükler
TAŞINABİLİR TEKNOLOJİLERLE İLGİLİ BAZI HİZMET VE PROTOKOLLER
1)SMS
-Short Message Service’nin baş harflerinden oluşturulan kısaltmadır.
-2G ile ortaya atılan ve 160 karakterle sınırlı bir mesajlaşma hizmetidir.
2)MMS
-Multimedia Messaging Service’nin başk harflerinden oluşturulan kısaltmadır.
-Türkçe çoklu ortam mesajlaşma hizmeti anlamına gelmektedir.
-MMS’nin en belirgin farklarından bir tanesi de belirli bir karakter sayısıyla sınırlı olunmamasıdır.
3)ELEKTORONİK E-POSTA
4)VİDEO GÖRÜŞME
-Bu uygulamaların en bilinenleri Skype, Google Hangouts, Apple Facetime olarak sıralanabilir.
5)MOBİL UYGULAMALAR
6)WİDGET
-Widgetler resim uygulamaylama da bir kütüphanede ki grafik bileşenlere verilen isimdir.
6)IrDA – INFRARED
-İki djital ürün arasında , kızılötesi ışınlarla iletilen sinyaller ile sağlanan veri bağlantısıdır.
-Eski sayılacak bir teknolojidir. Yerini büyük bir hızla Bluetooth teknolojisine bırakmaktadır.
7)BLUETOOTH
-1994 yılında cep telefonları ve diğer taşınabilir teknolojileri kablosuz olarak birbirine bağlamak ve aralarında iletişim kurmak için tasarlanmıştir.
-Bluetooth, görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine imkân sağlar.
-24 Mbps’ye kadar veri aktarabilen Bluetooth destekli cihazlar, 10 ila 100 metre arasında mesafeler de etkili olmaktadır.
8)BULUT (CLOUD) SİSTEM
-Kullanıcıların verilerine ve uygulamalarına dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi bir bilgisayarla erişmesine imkân tanıyan bir teknolojidir.
9)MOBİL IP
10)GSM
11)GPRS
12)EDGE
13)3G
14)Wi-Fi
15)WAP
-Mobil telefonlar, tabletler gibi taşınabilir teknolojiler üzerinde internet içeriği sağlayan bir teknojidir.
-WAB ile hazırlanmış sayfalar, cep telefonlarına makul olarak geliştirilmiş özel sayfalardır.
16)GPS
-Küresel konumlama anlamına gelmektedir.
-Düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek dünya genelindeki net yeri belirleme etmeyi mümkün kılar. Bu sistem, ABD savunma bakanlığına ait, yörünge de sürekli olarak dönen 24 uydudan oluşur.
-GPS sistemi dünyanın her yerinde ve bütün hava koşullarında çalışır.
-Kullanıcıların yerlerini saptama de ve rotalarını izlemelerin de yardım eder.
-GPS sistemi elinde bulunan teknoloji de GPS alıcısı olan herkes tarafından kullanmak mümkün.
**Bu sistemin ilk kuruluş amacı tamamıyla askeri amaçlar için olsa da 1980’li yıllarda GPS sistemi sivil kullanıma da açılmış ve taşınabilir teknolojiler de yerini almıştır.